Ondergetekende is beheerder over twee kerkhoven: van Hommerts en van Jutrijp.

Het kerkhof van Hommerts heeft 694 graven, en de begraafplaats in Jutrijp heeft er 423 graven, opgeteld dus 1117 graven, dit is van de oude gegevens, er zullen nu minder graven zijn omdat de ruimte van begraven vroeger smaller was dan nu.

Vanaf 2000 is Gesinus van Netten  beheerder geweest en er zijn nu 58 mensen onder zijn toezicht begraven.

Wat is het werk als beheerder?
Graven uitgeven, opgeheven graven, wat ze dan ruimen noemen en de hele administratie bijhouden, en dat verdiend grote nauwkeurigheid en uiteraard de begrafenis verzorgen, van organist tot koster en wat er meer bij hoort. Ook hebben wij  nog de ouderwetse gewoonte de klok te luiden als er iemand in onze dorpen overleden is. De klok luidt 15 minuten, ’s morgens om 9 uur of ’s middags om 3 uur, maar niet op zondag.

Er worden alleen graven verkocht aan inwoners van Jutrijp- Hommerts of aan mensen die van vroeger uit binding met onze dorpen hebben.

Het oudste monument ligt in Jutrijp: een zerk gevonden op het erf van de familie Bijlsma, een zerk uit het jaar 1607. De familie woonde in Jutrijp en was in de oude kerk begraven. Het belangrijkste is dat de zerk behouden is en weer in Jutrijp zichtbaar is ingegraven.

Per 1 september 2012 is dit werk overgenomen door:

dhr. Lieuwe Cnossen,

Lippenwalde 1 - 8622 DD Hommerts - tel. 0515-442416

• Zondag 21 januari 9.30 uur

voorganger  ds. E. v.d. Sluis / lemmer

organist       H. Jaasma

koster          W. Abma

bijzonderheden± Fryske Tsjinst

• Zondag 28 januari 9.30 uur

voorganger   ds. F. de Hoop

organist        K. Booy

koster           D. Spronk