Kopij ringblad Jutrijp-Hommerts maart 2022

Zondag 13 maart

9.30 uur          ds. C. Koops - Woubrugge

Collecte          Diaconie

Zondag 20 maart

9.30 uur          ds. J. v.d. Veen – Sneek

Collecte          Werelddiaconaat

Zondag 27 maart

9.30 uur          ds. W. Hordijk – Lemmer

Collecte          Missionairwerk

Zondag 3 april

9.30 uur          ds. B.G. Keizer – Eastrum – fryske tsjinst

Collecte          Werelddiaconaat

Bij de diensten

Wij zijn blij dat alles weer een beetje “normaal” wordt, het lijkt dat de corona-tijd achter ons ligt, hoewel er nog veel besmettingen zijn, dus we blijven voorzichtig. Maar we kunnen weer koffiedrinken vóór de dienst, we mogen weer zingen en we kunnen weer activiteiten opzetten. Voor de komende diensten verwelkomen we op 13 maart Carolien Koops, fijn dat we weer onder het genot van een kopje koffie met haar kunnen praten, altijd goed om een predikant die hier ‘gestaan’ heeft weer te ontmoeten. Zondag 20 maart komt ds. J. v.d. Veen uit Sneek en op 27 maart ds. W. Hordijk uit Lemmer. Zondag 3 april is er een fryske tsjinst met ds. B. Keizer uit Eastrum. Doordat we al langere tijd geen eigen predikant hebben worden dit ook al bekenden voor ons. Fijn dat onze preekvoorziener er steeds weer in slaagt om voorgangers te vinden.    

 

Vanuit de kerkenraad

We maken ons grote zorgen over de oorlog in Oekraïne. De beelden die we op de tv zien spreken voor zich en we vragen ons af hoe en waar we kunnen helpen. Vorige week woensdagmiddag hebben alle kerkklokken in het land een kwartier geluid. Ook wij hebben daaraan mee gedaan en daarna hebben we met een groepje gemeenteleden naar de Gebedsdienst vanuit de Domkerk in Utrecht gekeken. Dit willen wij herhalen: de komende woensdagmiddagen van 5 uur tot half zes is de kerk open, luiden we de klokken, branden we een kaarsje en bidden voor de mensen die door de oorlog getroffen worden. Misschien komen er nog meer acties, b.v. inzameling van kleding of andere goederen. Ook zetten we een collectebus neer waarin u geld kunt doneren voor Giro 555. Ook bij de opvang van vluchtelingen wordt hulp van de kerken ingeroepen. Moge God onze gebeden, onze gaven , onze inzet en onze daden voor Oekraïne zegenen.

Activiteiten, die de komende maanden op stapel staan:

Delen in verlies en rouw (29 maart om half acht in de Joh. de Doperkerk)

Als interim pastor heb ik de afgelopen maanden de nodige afscheidsdiensten geleid. Na een dergelijke dienst ga ik in de regel na een paar weken bij de eventuele partners langs. Ze zijn dan al een beetje uit de roes van alle gebeurtenissen rondom het sterven en afscheid nemen en beginnen het verlies pas echt te voelen. Het bracht me op het idee om eens een ontmoeting (of meer) te organiseren voor nabestaanden. Jullie kunnen hierover meer lezen op de achterkant van het Ringblad.

Passiemuziek en -brunch

Op vrijdag 8 april vanaf 10.30 uur is er een informatieve, muzikale ontmoeting voor alle senioren (u mag zelf bepalen hoe oud een senior is) uit Jutrijp en Hommerts. Onze kerkelijk werkers en een van onze organisten verzorgen het eerste gedeelte van de ochtend. We luisteren naar passiemuziek, we verdiepen ons in de tekst en de muziek van verschillende paasliederen en natuurlijk zingen we ook. Vervolgens is er een ‘Paasbrunch’ in het dorpshuis. Maar, we beginnen dus in de kerk.

U kunt zich hiervoor opgeven bij Els van Os, e-mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.   Eigen bijdrage € 5,--

Deze activiteiten komen ook in de Nieuwsbrief die u binnenkort ontvangt!

Er is mij gevraagd door ds. Cort van der Linden om een uitnodiging in het ringblad te plaatsen, het volgt hier:

Welkom in Woudsend

Lang geleden (1970-1974) was ik predikant van Jutrijp-Hommerts en Woudsend. Die beide (Gereformeerde) kerken waren een combinatie aangegaan. En ik pendelde daar als dominee tussen heen en weer.

Nu zijn we vele jaren verder. En vlak voor de coronacrisis heb ik mijn 50-jarig ambtsjubileum mogen vieren. Heel bescheiden in een dankbare kerkdienst in mijn huidige woonplaats Alphen aan den Rijn. Alleen wat familie erbij en verder geen gasten. Ook niet uit de gemeentes waar ik werkzaam ben geweest. Liever kwam ik nog een keer naar die gemeentes om samen een zondagse eredienst te vieren. Zo zou ik ook naar Friesland komen, maar daar kwam toen corona tussen.

Des te plezieriger vind ik het dat ik zondagmorgen 3 april dienst mag doen in Woudsend. En  mijn vrouw en ik zouden het heel fijn vinden om ook bekenden van vroeger vanuit Jutrijp-Hommerts, die morgen te mogen ontmoeten. Dus als het u schikt bent u hartelijk welkom in de dienst in Woudsend en na afloop is er vast onder de koffie gelegenheid elkaar even te ontmoeten en wat herinneringen uit te wisselen. Ik zie er naar uit.

                                                                                                          ds. Cort van der Linden

 

 

Goeie

Ik praat jullie graag even bij over de dingen die we de afgelopen weken hebben gedaan. Allereerst was er weer een filmavond voor de jongeren. Met een mooie groep hebben we de film ‘Die Welle’ gekeken. Dat is een indrukwekkende Duitse film over hoe een groep mensen in een mum van tijd veranderd kan worden in een gesloten, fanatieke sekte. De film is gebaseerd op een waargebeurd experiment, wat het verhaal nog wel wat heftiger maakt. Ik kan alleen voor mezelf spreken: de film heeft nog een hele tijd door mijn hoofd gespookt en me aan het denken gezet. Daarnaast was er natuurlijk een gezellige maaltijd en hebben we achteraf nog een spelletje gedaan.

Het Flits-seizoen is alweer een hele tijd bezig, maar het is vanwege corona nooit gelukt om het seizoen met een activiteit te starten. Daarnaast was het ook niet gelukt om het vorige seizoen goed af te sluiten. Alle reden dus om dat nu alsnog te doen. Als ik de jongeren vraag wat zij dan graag willen doen, dan komt er altijd één antwoord: lasergamen! Nou ja, dan regelen we dat! We hebben een hele leuke avond gehad. Gelukkig konden de jongeren goed tegen hun verlies, want ik heb ze allemaal ingemaakt. Volgende keer beter! Binnenkort zullen we ook nog met de jongste Flits-groep een activiteit inplannen.

Voor wie niet op de hoogte is: Flits is een vast moment waarop de jongeren een uurtje naar de kerk komen op dinsdag, om de week. We hebben het dan over een serieus thema, vaak rondom de Bijbel, en we spelen een spelletje. Momenteel zijn er drie Flits-groepen, met opgeteld zo’n 16 jongeren. Mocht je tot nu toe de boot hebben gemist, je mag altijd aanhaken! Stuur dan even een berichtje naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.. Afhankelijk van hoe oud je bent, kan ik je dan laten weten hoe laat je welkom bent en op welke dinsdag. Mocht Flits niet lukken, bijvoorbeeld vanwege sport, dan kan het alsnog handig zijn om een mailtje naar me te sturen. Dan zorg ik dat je een mailtje krijgt als er een activiteit aankomt die interessant voor jou zou kunnen zijn!

 

Lief en leed

Er zijn momenteel geen ernstige zieke te melden, maar dat neemt niet weg dat er gemeenteleden zorgen hebben om hun gezondheid, dat er mensen zijn die wachten op de uitslag van een onderzoek of behandeling, ook al noemen we u niet bij name, wij weten ervan en als u een bezoekje van Geertje van der Meer op prijs stelt, laat het ons weten!

 

Tot slot

In de laatste 2 Pitstops ging het over wolven en schapen; wolven als een dreigende macht, schapen die beschermd worden door een herder. Er was een echte herder in de kerk met een schaap met 3 lammetjes. Zij vertelde over haar werk en Rob plaatste dat verhaal in het licht van Joh. 10, het verhaal over de Goede Herder die zijn schapen kent en voor hen zorgt. Ik herinner mij dat wij eens op vakantie waren ergens op de Veluwe, we waren in een echte schaapskooi geweest en daar vertelde de herder ook zijn verhaal en betrok ook het bijbelse verhaal erbij. De kinderen vonden het prachtig. De volgende ochtend waren ze al vroeg hun bed uit gegaan om op de uitnodiging van de herder in te gaan om met hem de hei op te gaan, wij als ouders waren ongerust, waar zijn ze nou? Maar zij wilden met de herder en zijn schapen mee de hei op. Mooier voorbeeld kun je niet hebben, vertrouwen op de Goede Herder die voor zijn schapen zorgt!

Een hartelijke groet namens de kerkenraad – Sybren Salverda en Els van Os.

Diensten

  • zondag 21 april - 9.30 uur

    voorganger       ds. J. Vonk

    organist             Hessel Jaasma

    koster                Aaltje Nauta

     
  • zondag 28 april - 9.30 uur

    voorganger      ds. J. Vonk

    organist           Klaas Booy

    koster              Joop v.d. Goot