Kopij ringblad Jutrijp-Hommerts juli-augustus 2022

Zondag 17 juli

9.30 uur          ds. J. Bakker – Veenwouden

Collecte          Kerk

Zondag 24 juli

9.30 uur          ds. R. Praamsma – Tjallebert

Collecte          Diaconie

Zondag 31 juli

11.00 uur       ds. R. Bosman-Romkema – Woudsend

Collecte          Kerk

Zondag 7 augustus

9.30 uur          ds. G.P. den Hollander , Woudsend

Collecte          Kerk

Zondag 14 augustus

9.30 uur          dhr. E. van Halsema, Kampen

Collecte          Zending, project Egypte

Zondag 21 augustus – viering HA

9.30 uur          ds. Th. v.d. Louw, Emmeloord

Collecte          Diaconie

Zondag 28 augustus

9.30 uur          ds. M. van Blanken, Sneek

Collecte          Kerk

Bij de diensten

Het is vakantietijd, dus dit ringblad is voor 7 weken. Extra aandacht voor de dienst van 31 juli, deze begint om 11.00 uur omdat ds. Bosman eerst in Woudsend preekt en daarna naar ons toekomt. Deze dienst is ook bijzonder omdat een oud-dorpsgenoot van ons, te weten Rinke de Groot met zijn vrouw Glenda in ons midden hun 25-jarig huwelijksjubileum willen gedenken. Zij wonen in Amerika, zijn ook in Hommerts getrouwd en hebben nog altijd veel vrienden en bekenden in het dorp wonen. In deze dienst willen we met hen danken voor deze 25 jaar in Amerika met alle ups en downs. Een dochter van hen zal ze ook toezingen. Laten we met elkaar dit feest vieren!

Zondag 21 augustus vieren we het Heilig Avondmaal. Ook kijken we vast vooruit naar zondag 4 september. Al jaren hebben we op de eerste zondag van de maand een Pitstop, maar door het vertrek van Rob is de commissie niet meer compleet, dus als kerkenraad willen we hen ondersteunen en samen met hen zondag 4 september invullen als startzondag. Wilt u meedenken over de invulling hiervan, meld u aan, er zijn al wat plannen, maar we sluiten het in ieder geval af met een lunch, het thema is “aan tafel”. Volgend ringblad leest u hier meer over.

Vanuit de kerkenraad

Zoals u natuurlijk al weet, ds. Jelle Vonk heeft het beroep naar onze gemeente aangenomen en daar zijn we heel blij mee. Ds. Vonk wil zijn periode in Blokzijl goed afsluiten, dat houdt in dat hij eind september afscheid neemt in Blokzijl en in oktober bij ons zijn intrede doet. Wel is er al over en weer contact over de invulling van het preekrooster voor volgend jaar. Ook de approbatie-aanvraag bij de classis vergt nog wel wat tijd en in de zomer duren sommige dingen gewoon wat langer, maar na bijna 2 jaar vacant te zijn geweest verheugen wij ons op een nieuwe periode in onze gemeente.

Vanuit de diaconie

Annie Braaksma heeft afscheid genomen als voorzitter van de diaconie. Zij heeft besloten af te treden als diaken. Wij, Mient Raap en Sybren Salverda, hebben altijd fijn met haar samengewerkt, zij had een positieve inbreng en was altijd bereid om iets te doen of te organiseren en kwam met veel mooie initiatieven. Annie, heel erg bedankt daarvoor. Het moment van officieel afscheid nemen in een kerkdienst komt nog. Na de zomer hopen we ook 2 nieuwe ambtsdragers te kunnen bevestigen, maar er kunnen (of moeten eigenlijk) er nog wel een paar bij! Denk er deze vakantieperiode eens rustig over na. We hebben u/jullie hard nodig!

Goeie 

Ik schrijf dit stukje op de vrijdag voor de zondag waarop ik afscheid neem van mijn werk in Jutrijp-Hommerts. Ik wil hier nog even de tijd nemen om een paar opgebouwde ervaringen te delen.

Allereerst mogen we ons beseffen wat een fantastische jongeren er lid zijn van deze gemeenschap. Bij alles wat ik georganiseerd heb en bij de vaste Flits-momenten zijn ze altijd vriendelijk naar elkaar en naar mij geweest. Er mocht serieus gesproken worden, ook zeker over het geloof en de Bijbel, en daarnaast werden alle spelletjes altijd enthousiast gespeeld. Zoek ze eens op, vraag ze naar hun leven en hun vragen. Ik heb een hele leuke en goede tijd met ze gehad.

Ook bij de andere dingen die ik heb gedaan in de kerk was ik omringd door fijne mensen. Allereerst lof aan de leden van de kleine kerkenraad die jaar in jaar uit zo trouw en gepassioneerd hun tijd in de kerk stoppen. Kerkenraadsvergaderingen waren altijd gezellig en nooit een straf om aan deel te nemen. Mocht je overwegen om er lid van te worden: laat alle beelden over saaie vergaderingen en moeizame discussies los; dit is een fijne club waarin alles kan en er goed samengewerkt wordt. Ik heb me altijd gesteund gevoeld. En natuurlijk is er nog een hele groep mensen die hun vrije tijd in de kerk stoppen.

Met veel plezier heb ik meegedaan aan het organiseren van de Pitstop-diensten. Dat is ook bijzonder hoor! Elke maand weer een heel creatief proces en weer bij nul beginnen om opnieuw tot iets nieuws te komen. Zeker in de corona-tijd was dit een behoorlijk uitdaging, maar het is toen ook nog redelijk gelukt. Koester als gemeenschap die bijzondere diensten, het is echt een uniek iets om met zoveel vrijheid elke maand kerk-zijn anders te beleven. Hulde aan de Pistopcommissie!

Tot slot maak ik me ook zorgen. Ik maak me zorgen omdat ik er niet in geslaagd ben om volwassenen bij het jeugdwerk te betrekken. Wie neemt het straks van me over? Weer een nieuwe jeugdwerker? Weer een buitenstaander? Wat zou het toch goed zijn als dit door de gemeente zelf gedragen zou worden… Ik maak me ook zorgen over de verbinding tussen jong en oud. Vormen ze samen één gemeenschap? Hier kan nog veel gewonnen worden. En ik maak me zorgen over de ouders. Ik heb best veel jongeren over de vloer gehad wiens ouders vrijwel nooit in de kerk komen. Ik heb hun kinderen geprobeerd te bereiken, maar wat is er voor deze middenleeftijd? Te oud voor het jeugdwerk en gevoelsmatig te jong voor de kerkdiensten. Jullie zullen al deze zorgen wel herkennen.

Daarom wil ik nog benadrukken dat de kerk anders is dan een sportclub of een praatgroep. De kerk is van God. Ze valt of staat niet bij het ledenaantal, bij de financiële situatie of zelfs niet bij de bemensing van de “directie.” God waakt erover, leidt de kerk en heeft er plannen mee. Het is Zijn Evangelie dat het bonkende hart vormt van ons als kerk. Dat zal altijd mensen blijven trekken, blijven inspireren. Het enige wat wij hoeven te doen, is dat Evangelie niet voor de voeten te lopen, maar te laten klinken. Vanaf de kansel, in het jeugdwerk, thuis, waar dan ook, in woord en daad.

Ik bid dat Gods zegen en kracht voor hele mooie en bijzondere dingen mag zorgen in Jutrijp-Hommerts. Bidden jullie mee?

Rob Bergsma

 

Tsjerkepaad 

Inmiddels is Tsjerkepaad gestart, ook in de Johannes de Doperkerk. De eerste keer zit erop met 3 organisten die het gerestaureerde orgel bespeelden. Daarnaast kwamen er genoeg bezoekers om het gezellig mee te hebben. Naast orgelklanken heef Akke Wiersma een speellijst gemaakt met allemaal dierbare kerkelijke muziek die wordt aangezet als er geen organist speelt. Zo zetten wij de nieuwe muziekinstallatie in het zonnetje. Op de beamer wordt een door Eddy Wiersma gemaakte fotocompilatie getoond van de verbouw van de kerk. De volgende datums dat de kerk open is voor Tsjerkepaad zijn: 23 juli (orgel wordt bespeeld om 14.30 -15.00 uur door L. de Boer, Hurdegaryp), 6 augustus (orgel wordt bespeeld om 13.30 -14.00 uur door E.M. Koopmans-Kuipers, Waskemeer) en 20 augustus (orgel wordt bespeeld om 14.30 – 15.00 uur door J. Renes uit Buitenpost en om 15.30-16.00 uur door R. Leeverink uit Deinum.

Tot slot

Zondag 10 juli hebben we afscheid genomen van onze jeugdwerker Rob Bergsma. Veel gemeenteleden, de voorzitter van de Ring (A. Warnar, Heeg)en jongeren van Flits waren daarbij aanwezig. Woorden van dank van de voorzitter, woorden van collega Geertje over hun geslaagde samenwerking, Henk, ex-lid van de Pitstop haalde een aantal bijzondere Pitstopdiensten naar voren en Joan overhandigde het boek “Godsschaamte” van Stephan Sanders. Als afscheidskado kreeg Rob een mooie foto van de kerk in Hommerts met de opgaande zon precies achter de toren. Ook kreeg Rob de Paaskaars mee van vorig jaar, als symbool van het Licht van Christus. Hij heeft het licht van onze Paaskaars letterlijk en figuurlijk meegekregen door zijn kaars te ontsteken aan het licht van onze kaars. Zingend hebben we hem bemoedigd met het lied: Ga met God en Hij zal met je zijn.

Rob, we wensen jou en je gezin een hele goede tijd in Berltsum en zullen je vast nog wel eens in onze kerk mogen begroeten. Het ga je goed!

Wij wensen u allemaal een mooie zomer toe, op reis of thuis, geniet van grote of kleine dingen, van de natuur, van ontspanning om straks weer uitgerust de dagelijkse dingen aan te kunnen.

Een hartelijke groet namens de kerkenraad

Sybren Salverda en Els van Os.

Diensten

  • donderdag 28 maart - 19.30 uur

    voorganger      ds. J. Vonk

    organist            Klaas Booy

    koster               Watte Abma

    bijzonderheden: viering H.A. 

     
  • vrijdag 29 maart - 19.30 uur

    voorganger   ds. J. Vonk

    organist         Hessel Jaasma

    koster            Hans en Jeltje v.d. Hoek