Ringblad Jutrijp-Hommerts november 2022

Zondag 6 november – feestelijke opening kerk

10.30 uur           staat de koffie klaar

11.00 uur           begint dienst

Collecte             Zending

Zondag 13 november- viering H.A.

9.30 uur          ds. J. Vonk

Collecte           Kerk – Israëlzondag

Zondag 20 november – Eeuwigheidszondag

9.30 uur          mw. G. van der Meer

Collecte          Kerk – Pastoraat

Zondag 27 november – 1e Advent

9.30 uur          ds. J. Vonk

Collecte          Werelddiaconaat - Colombia

Zondag 4 december – Pitstop

10.30 uur        staat de koffie klaar

11.00 uur        Pitstopcommissie

Collecte          Werelddiaconaat – Libanon/Irak

Bij de diensten

Zondag 6 november is het dan eindelijk zover ..na twee jaar uitstel de feestelijke opening van onze gerenoveerde kerk. Het wordt een speciale viering m.m.v. Piter Wilkens en een gelegenheidskoor uit onze gemeente. Het theaterstuk Libbene Stiennen wordt uitgevoerd, aangevuld met lezingen en samenzang. Om 10.30 uur staat de koffie klaar en om 11.00 uur begint de viering. Komt het zien en komt het horen!

Zondag 13 november gaat onze eigen predikant ds. Jelle Vonk voor en vieren we het Heilig avondmaal in de kring. Zondag 20 november is de laatste zondag van het kerkelijk jaar. In deze dienst noemen we de namen van hen, die het afgelopen jaar in onze gemeente zijn overleden. De familie heeft een persoonlijke uitnodiging gehad, maar iedereen is uitgenodigd om een lichtje aan te steken voor een geliefde die gemist wordt. Geertje van der Meer zal deze dienst leiden. En op 27 november is het alweer de 1e Adventszondag en gaat ds. J. Vonk voor.

4 december staat een Pitstop op het rooster, de inhoud is nog niet bekend.

Vanuit de kerkenraad

Wat was het een mooie dienst op 23 oktober! Een volle kerk met veel gasten en eigen gemeenteleden, een hartelijk welkom voor onze nieuwe dominee Jelle Vonk. Wij hopen dat hij zich snel thuis voelt bij ons en zijn werk met plezier mag doen, en met Gods zegen.

En dan het afscheid van Geertje van der Meer op 30 oktober. Na ruim anderhalf jaar gaat zij ons verlaten en wacht haar een nieuwe gemeente in Roden. In het vorige ringblad schreven we al over haar werkzaamheden hier die zij met veel liefde en inzet heeft gedaan. In de dienst gaven we haar als kadootje (een grapje) een legpuzzel van Jutrijp-Hommerts (ze moest soms puzzelen met de tijd die ze moest verdelen tussen St. Nyk en ons) en nog een attentie namens de kerkenraad. Het ga je goed, Geertje, het was een mooie en goede tijd!

Vanuit de diaconie

Op 13 november collecteren we voor Kerk & Israel. De Israëlzondag is al geweest, maar toen hadden wij een andere collecte.

Voor de Protestantse Kerk is de relatie met het Joodse volk een wezenlijk onderdeel van de eigen identiteit. Daarom bezinnen we ons op de joodse wortels van ons geloof en bevorderen we het gesprek tussen Joden en Christenen. Ook staan we op tegen antisemitisme. In Nederland rusten we predikanten en gemeenten toe op het gebied van de relatie met het volk Israël. In Israël steunen we onder andere het werk van Nes Ammim, de internationale christelijke gemeenschap.

Op de 1e adventzondag, 27 november, is er een collecte voor het werelddiakonaat voor Colombia.

Wie de jeugd heeft, heeft de toekomst. In Bogotá zet een stichting zich in voor kinderen en jongeren in een achterstandswijk vol criminaliteit. De medewerkers bieden hen een veilige plek en een toekomst. De kinderen leren samenwerken, conflicten oplossen, krijgen begeleiding om schooluitval te voorkomen en leren wat hun rechten zijn.

Vanuit de Zendingscommissie

De Pitstopdienst van 2 oktober was voorbereid door Geertje van der Meer en de Zendingscommissie. In deze dienst waren Frits, Geertje en Sietske van Stichting Kinderhulp Oeganda uit Lemmer bij ons te gast om te vertellen over Kinderdorp Bulamu in Oeganda. Kinderdorp Bulamu is door de Zendingscommissie gekozen als één van de drie te ondersteunen projecten vanuit de inzameling van de vrijwillige zendingsbijdrage over 2022. Het was indrukwekkend om te horen en te zien wat er allemaal komt kijken om ruim 800 straatkinderen (een klein deel is echt wees)  te huisvesten, dagelijks van eten en drinken te voorzien en een zinvolle dagbesteding te geven. Een belangrijk doel van Bulamu is deze kinderen op te leiden tot zelfstandigheid, dat ze zelf een inkomen kunnen verdienen. Willen jullie een en ander nog eens nalezen: in de kerk liggen nog brochures over het Bulamu project en ook een boekje met de levensverhalen van enkele leerlingen.

Het was een mooie en informatieve dienst. De collecte na afloop van de dienst was bestemd voor Bulamu en bracht ruim € 430 op, ruim € 250 in de dienst en naderhand nog € 180 aan giften via de bankrekening van de zendingscommissie.

Ook gaf de zendingscommissie in deze dienst kort uitleg over haar werkzaamheden en hoe zij de projecten kiest om te sponseren. 

De nieuwe activiteit van Willie, het voor de zending maken en verkopen van kaarten, loopt heel goed. Achter in de kerk staat een standaard met eigen gemaakte kaarten (per stuk € 0,60 of 5 voor € 2,50) , fotokaarten (per stuk € 1,00 of 5 voor € 4,50) en nu ook Kerst en Nieuwjaarkaarten (per pakje € 1,50 of 4 pakjes voor €  5,00).  Met uw aankoop steunt u de zending!

Graag willen wij iedereen bedanken die aan deze dienst heeft deelgenomen en de gulle gevers in het bijzonder.

De zendingscommissie,
Akke, Willie, Mient en Ynze

Eeuwigheidszondag

Dit jaar gedenken we in de dienst van 20 november a.s.:

Durk Gaastra     overleden 3 januari 2022    92 jaar

Gelbrig Gaastra-Zeilstra  overleden 15 januari 2022  93 jaar

Douwe Rients v.d. Zee     overleden 22 januari 2022  75 jaar

Harmen Bockma        overleden  6 mei 2022  89 jaar

Trijntje Hoornveld-Atsma  overleden 18 mei 2022  95 jaar

Gerrit Visser   overleden 28 juni 2022  92 jaar

Anna Christina Jaarsma-Veldhuis   overleden 23 juli 2022  92 jaar

Jelle Brouwer    overleden 26 juli 2022  93 jaar

Andries Dijkstra   overleden 14 augustus 2022   91 jaar

Alie Groenveld-v.d. Hoek  overleden 18 augustus 2022    102 jaar

Antsje Louwsma-Gaastra  overleden 6 oktober 2022   84 jaar.

Donderdag 17 november – 19.30 uur - Mensen van voorbij

20 november is de laatste zondag van het kerkelijk jaar, de zondag met aandacht voor de overledenen. Daarom is het goed om stil te staan bij verliezen die we meemaken in het leven. Elk verlies breng zijn eigen verdriet met zich mee en het gevoel van gemis typeert de tijd van rouw. Ervaren we dan een vorm van troost? Bij deze 3 vragen – verliezen-rouw-troost zal Evert v.d. Veen uit Oldemarkt stilstaan in zijn verhaal dat voor iedereen herkenbaar is. Uiteraard is er volop gelegenheid om te reageren en vragen te stellen. Evert v.d. Veen is protestants predikant en heeft vanuit zijn pastorale en persoonlijke ervaring een bijzondere affiniteit met het afscheid. Zijn verhaal is algemeen menselijk en daarom is deze avond voor iedereen toegankelijk. U bent van harte welkom op donderdagavond 17 november a.s. Om 19.30 staat de koffie in de kerk voor u klaar.

 Bêste gemeenteleden en tsjerkeried fan PKN Jutryp-Hommerts

30 oktober haw ik ôfskied fan jim nimmen yn in tsjinst tegearre mei it koar wêr’t ik, troch myn wurkjen by jim, mei yn de kunde rekke bin en yntusken by sjong (Con Amore Musica).

Ik sil jim mienskip net licht ferjitte! Wat wienen jim foar my in bysûndere (tsjerklike) gemeente. Tige tank foar de iepenheit, de humor en it betrouwen. Dat hat my it ôfrûne oardel jier tige goed dien. Dêr kin ik ek wer op trochbouwe yn de tsjerklike gemeente yn Roden/Roderwolde dêr’t ik op ’t heden wurkje.

Oant sjen, op hokker wize dan ek.

Geartsje van der Meer

Wie is die nieuwe dominee van Jutrijp - Hommerts?

Welnu, dat ben ik: Jelle Vonk, geboren op 30 augustus 1961 in Rutten (NOP) en ik zal mij hieronder kort introduceren. Mijn weg naar de kansel is via een omweg gegaan. Na de basisschool kwam ik terecht op de technische school in Emmeloord, die ik 1978 verliet met het diploma elektricien op zak. Na drie jaar bij een installatiebedrijf in Kuinre gewerkt te hebben, kwam ik door de economische recessie terecht in de gerberakassen van Luttelgeest. Vijf jaar later besloot ik het roer om te gooien. Deed staatsexamens en begon met de studie theologie in Kampen. Tijdens de studie verbleef ik samen met Ria, mijn vrouw, een jaar in Zuid-Amerika (Chili - Mapuche indianen), deed enkele vakken theologie in Nijmegen en Amsterdam en begon aan een tweede studie: filosofie ( Amsterdam). In 1995 werd ik beroepen door de Gereformeerde Kerk van Oosterend (Texel). Tevens werd ik daar voor een aantal uren per week geestelijk verzorger van het verpleeghuis in Den Burg. In 2000 werd ik full time geestelijk verzorger van Driezorg (Zwolle), een grote stichting in de ouderenzorg. Na een zeer ingrijpende reorganisatie en bezuinigingsronde, vond ik het in 2018 tijd worden om terug te keren naar kerk en werd beroepen door de PG Blokzijl e.o. En nu sinds 23 oktober 2022 ben ik verbonden aan de gemeente Jutrijp - Hommerts en wonen wij in de mooie pastorie aan de Jeltewei. Wij hebben drie kinderen, Job, Hanna en Mara. Ze zijn inmiddels alle drie het huis uit. Ria werkt in het basisonderwijs in Rutten en heeft daar groep 1 en 2. Nog enkele trivia over mij: ik speel gitaar en zit een in bandje, ben 15 jaar op pad geweest met de cabaretgroep Tweeboereneneendominee, ik houd niet van karnemelk en gemberkoek. De komende tijd zal vooral in het teken staan van kennismaken. Ik hoop dan velen van jullie op een of andere manier te ontmoeten en dat we een goede en gezegende tijd met elkaar mogen hebben!   

Tot slot

Veel nieuws deze keer, veel bijzondere diensten, reden om met z’n allen naar de kerk te komen. Een lied dat we zongen in de dienst van 23 oktober slaat niet alleen op het op pad gaan als dominee om kennis met iedereen te maken, het vraagt van ons allemaal om in beweging te komen, pastoraal werk dat de Heer ons toevertrouwt doen we samen:

Hij die ons in zijn dienstwerk heeft gewild,

die het gewaagd heeft onze hand te vragen;

die ons uit angst en doem heeft weggetild

en ons tot hier op handen heeft gedragen;

Hij die verlangen wekt, verlangen stilt –

vrees niet, Hij gaat met ons, een weg van dagen.

Een hartelijke groet namens de kerkenraad

Sybren Salverda, Jelle Vonk en Els van Os

 

Diensten

  • zondag 21 april - 9.30 uur

    voorganger       ds. J. Vonk

    organist             Hessel Jaasma

    koster                Aaltje Nauta

     
  • zondag 28 april - 9.30 uur

    voorganger      ds. J. Vonk

    organist           Klaas Booy

    koster              Joop v.d. Goot