Kerkdiensten Jutrijp - Hommerts

 

Zondag 15 januari - Dienst van Schrift en Tafel

9. 30 uur ds Jelle Vonk

collecte Ondersteuning gemeenten.

 

Zondag 22 januari

9. 30 uur ds Jelle Vonk

collecte Missionair werk

 

Zondag 29 januari

9. 30 uur ds W. Hordijk

collecte Kinderen en jongeren

 

Zondag 5 februari - Pitstop: thema de zorg.

10. 30 uur ds J. Vonk m.m.v. speciale gast

collecte Werelddiakonaat - Pakistan

 

 

*************************************

 

Doordenker:

 

‘Een kerk zonder standpunt heeft geen punt om op te staan (Kevin J. Vanhoozer).’

Bij de diensten: tijd van Epifanie

Na de tijd van Advent volgt de periode van Epifanie, d.w.z. het verschijnen van Jezus in en aan de wereld. In de Oudheid sprak men van Epifanie als een koning of keizer de troon besteeg. Hij werd niet zelden gezien als een goddelijke verlosser. Dat men in de vroege Kerk deze aankondiging ook op Jezus van toepassing heeft gebracht moet daarom ook wel een maatschappelijke klank hebben gehad. Een kritische klank. Wie mag zich koning van de wereld noemen? En wie is deze (Jezus) koning dan wel? De zeven zondagen van Epifanie staan in het teken van zijn optreden. Zondag 15 januari vieren we de dienst van Schrift en Tafel en nemen we ook afscheid van Sybren Salverda als voorzitter van de kerkenraad. Zondag 22 januari zal ds Jelle Vonk de dienst leiden en op zondag 29 begroeten we ds W. Hordijk in ons midden. Zondag 5 februari is er vanaf 10.30 uur weer een Pitstop dienst. Het thema zal zijn: Zorgen. We zijn druk bezig om een interessante spreekster uit te nodigen. Houd daarom de app in de gaten. En mocht iemand nog eens ideeën hebben voor de pitstop diensten, ze zijn van harte welkom!

Gebedenschrift

Met ingang van dit nieuwe jaar ligt er achterin de kerk een gebedenschrift. Daarin kan gevraagd worden om voorbede voor iemand of iets te doen tijdens de kerkdienst. Ik hoop dat jullie geen schroom voelen er iets in te schrijven en er gebruik van gaan maken. Uiteindelijk zijn wij een gemeente die naar elkaar omziet, ook in het gebed.

Terugblik op de Kersttijd:

 

Kerstlunch Dorpshuis. Op vrijdag 16 dec. jl. kwamen we bij elkaar in ons dorpshuis Oan it Far. Gonny en Els hadden de tafels mooi versierd en de beheerders van het dorpshuis hadden voor een uitstekende lunch gezorgd, die er in ging als een preek in een ouderling. We zongen samen een aantal kerstliederen, luisterden naar een korte overdenking en genoten van elkaars gezelschap en verhalen. Ook kwam groep 1 en 2 van de basisschool speciaal voor ons een aantal kerstliederen zingen. Dank aan een ieder die op welke manier dan ook een bijdrage heeft geleverd aan dit fijne samenzijn.

Kerstnacht. Na twee jaar kon het weer: met elkaar de Kerstnachtdienst vieren. En hoe! Wat was het mooi en bijzonder om bij de kerk te verzamelen en met brandende kaarsen in optocht naar de stal van zorgboerderij ‘de Jeltehof’ te lopen. Toen ik de opkomst zag, gingen wel even de woorden uit het evangelie naar Lucas door mijn hoofd: ‘omdat er voor hen geen plaats was… ,‘  maar met een beetje schikken en wringen konden we allemaal tussen koeien, schapen, geiten, paarden en katten op stal zitten en staan. De samenzang werd prachtig begeleid door Hans Wempe op de piano en de koeien loeiden en de paarden hinnikten op het juiste moment. Eddy Wiersma verzorgde het geluid, zodat het kerstspel Een beeld op stand, gespeeld door de jongeren uitstekend te volgen was. Zijn vrouw Akke zorgde ervoor dat alle liedteksten via de beamer goed te zien waren en iedereen mee kon zingen. Na afloop was het een gezellig samenzijn met koffie, thee, chocomelk en glühwein en kerststol. Een avond om niet snel te vergeten! Een bijzonder woord  van dank gaat daarom uit naar de familie van Spithoven van zorgboerderij ‘de Jeltehof’, voor hun gastvrijheid en dat wij van alle faciliteiten gebruik mochten maken!

1e Kerstdag. Op 1e Kerstdag begeleidde het korps Ere zij God de samenzang. Daarnaast brachten zij enkele stukken ten gehore. Dit jaar bestaat het korps 125 jaar en dat zullen we gaan weten en vieren! Vooraf smaakte de koffie uitstekend en we mochten met elkaar een fijne dienst beleven. Ook aan het korps onze hartelijke dank voor de medewerking!

Oud en Nieuw. Het jaar 2022 liet zich in de dienst samenvatten in twee woorden: crisis en verbinding. Crisis is als oude wegen doodlopen en nieuwe wegen zich openen. Crisis dus als kans. Het is niet alleen een kunst om ze te zien, maar ook zaak om ze tijdig met beide handen aan te grijpen. Het verlangen naar verbinding in een steeds verder polariserende wereld. Verbinding is niet vrijblijvend. Het kost wat: inzet, openheid en een lange adem. Ook verbinding is een kans. Een kans naar de ander en de Ander. Het nieuwe jaar begonnen we met de pitstopdienst. Onder genot van koffie met oliebollen wensten we elkaar heil en zegen voor 2023. Met behulp van het kaartspel Het Goede verhaal deelden we met elkaar ons verdriet, onze hoop en ons geloof. Het was een mooi samenzijn, in een open en vertrouwelijke sfeer een hartelijk tafelgesprek. Een goede start van het nieuwe jaar.

Giften.

Met enige regelmaat mag de gemeente van verschillende mensen giften ontvangen. Onlangs kreeg de diaconie een royale gift van iemand die de energietoeslag niet nodig was. Onze hartelijke dank daarvoor!

 

Uit de kerkenraad.

 

Het belangrijkste punt om te melden is dat Els van Os - de Wit bereid is gevonden de voorzittershamer van Sybren Salverda voor één jaar over te nemen. Gonny de Boer is bereid gevonden het scribaat van Els over te nemen. We zijn heel blij dat zij deze taken op zich willen nemen. Het is, dat weten jullie allemaal, een hele toer om mensen te vinden die het ambt van ouderling of diaken willen bekleden, maar de kerk kan niet zonder een bestuur. Dus, als jullie nieuwbakken predikant wil ik jullie toch ter overweging geven om gehoor te geven als je benaderd wordt om ouderling of diaken te worden. Je hoeft het niet alleen te doen, we doen het samen! Gelukkig waren er geen dringende zaken die behandeld moesten worden. Het dienstenrooster voor 2023 is rond en ook werd kort actie Kerkbalans 2023 besproken. Dit jaar zal er een brief bij zitten waarin jullie je wensen met het oog op een bijbelkring of andere activiteiten kunt zetten.

Flitsgroepen

 

Zoals jullie weten eten Joan en ik om de veertien dagen op de dinsdagavond vanaf 17. 30 uur tot ong. 19. 30 uur met de jongeren van groep 8 van de basisschool en klas 1 van het VO. De maand december zijn we druk geweest om het kerstspel in te studeren voor de kerstnachtdienst. Bente, Mirjam, Anna, Tomas en Erik hebben geweldig goed hun best gedaan en op een prachtige manier het spel Een beeld op stand uitgevoerd! Super gedaan!!!! Als beloning op hun inzet en enthousiasme hebben ze een bioscoopbon gekregen. Ik hoop dat jullie daar veel plezier aan gaan beleven.

Om de veertien dagen op de donderdagavond eten Sybren en ik met de jongeren vanaf 14 jaar en ouder. Onder het eten bespreken we wat er ter tafel komt of een bepaald onderwerp met een link naar een Bijbels verhaal. Wat mij betreft zouden er nog wel meer jongeren bij kunnen. Je bent van harte welkom!

Diensten

  • donderdag 28 maart - 19.30 uur

    voorganger      ds. J. Vonk

    organist            Klaas Booy

    koster               Watte Abma

    bijzonderheden: viering H.A. 

     
  • vrijdag 29 maart - 19.30 uur

    voorganger   ds. J. Vonk

    organist         Hessel Jaasma

    koster            Hans en Jeltje v.d. Hoek