En Jezus gaf de geest…. .

Soms krijg je de geest. Ineens word je geroepen om iets te gaan doen, onverklaarbaar soms. Iemand (iets?) dringt zich aan je op, roept je wakker: het is de hoogste tijd…. nu of nooit… sta op en wandel! Muzikanten staan vol overgave te spelen en te zingen (tip: Herman van Veen: Opzij, opzij, opzij… https://www.youtube.com/watch?v=YAsaIv-6tS8). De passie, het enthousiasme, de vreugde spat ervan af en maakt de vreugde en passie in jou wakker. De geest komt uit de muziek én geeft jou de geest! Je ondergaat een gedaanteverandering, een bekering: niet langer toeschouwer, maar deelnemer!

De evangeliën vertellen ons dat Jezus de geest geeft. Eerst aan het kruis. Hij geeft de geest. Vreemd, maar waar: dit zijn Paaswoorden! Want later, op paasavond, zijn de discipelen bij elkaar, achter gesloten deuren. Jezus komt in hun midden en geeft hen de Geest: ‘Ontvangt de heilige Geest (Joh. 20, 22).’ NB. Pasen en Pinksteren op één dag, deuren zwaaien weer open. In Handelingen lezen we hoe de uitstorting van de Geest de mensen in vuur en vlam zet. Een explosie van vreugde en passie. Ze zijn niet te houden: Opzij, opzij, opzij. Herkennen jullie dat bij jezelf?

Eerder in het Johannesevangelie (H.16) zegt Jezus, dat het beter is dat hij gaat, anders kan de Geest niet komen. Een vreemde opmerking. Beter dat hij gaat…. . Hadden we hem niet liever bij ons gehouden? Tastbaar, net als Tomas dat zo graag wilde? Ik wil wel geloven, maar ik wil wel weten waarin ik geloof en waar ik het allemaal voor ga doen! Het is beter dat ik ga, zegt Jezus, anders kan de Geest niet komen. Daar moeten we het mee doen! De kerk, de gemeenschap van gelovigen (lees: heiligen) ademt de Geest van Jezus in en ademt de Geest van Jezus uit. We laten ons leiden, inspireren door de verhalen van de Bijbel en passen deze toe in ons dagelijks leven. Niet omdat we daartoe met harde hand worden gedwongen, maar vanuit een heilig moeten: door de stille overmacht van de liefde kunnen we niet langer blijven zitten, kunnen we niet langer blijven staan, we moeten rennen, vliegen, duiken, vallen en weer opstaan.   

Als we de geest krijgen dan gebeurt er wat. Dan zeg je niet: ik geloof het wel. Dan zeg je: ik geloof het wél! Ik geloof dat ik geroepen ben. Ik geloof dat ik mijn rol te spelen heb en kán spelen op het wereldtoneel. Omdat ik de Geest heb gekregen. Ik sta niet met lege handen en ik sta er niet alleen voor. Ik ga met de Geest van geloof, hoop en liefde. De Geest van Jezus. De apostel Paulus zegt ergens: Wij zijn met Christus bekleed. Een tof beeld! Alsof je een jas aantrekt (de profetenmantel?), zo bekleden wij ons met Jezus. Imiteren wij het leven zoals hij leefde. Imiteren dan vooral in de zin van improviseren. Jezus gaf ons geen pasklare antwoorden op alle vragen en problemen die zich op het wereldtoneel voordoen. Hij gaf ons de Geest, een leven gevoed door geloof, hoop en liefde. Al improviserend proberen wij het goede te doen op het wereldtoneel. Vanuit de kracht van de liefde. Wat zouden we kunnen uitrichten als we de liefde niet hadden? Nou??? De liefde is het laatste stukje paradijs op aarde. Dat stukje paradijs dragen we allemaal met ons mee en kunnen we uitdragen. Dat is de Geest in- en uitademen. Zo heeft Jezus de Geest gegeven: met Pasen begint het nieuwe leven in de Geest van Jezus. Een leven gevuld met Heilige Onrust. Wat zong Herman van Veen ook alweer?

ds Jelle Vonk


 

Kerkdiensten Jutrijp - Hommerts

 

Zondag 12 maart

9. 30 uur ds Jelle Vonk 3e zondag van de 40 dagentijd

collecte Binnenlands diaconaat/ omzien gevangenen.

 

Zondag 19 maart

9. 30 uur dhr H. Giliam 4e zondag van de 40 dagentijd

collecte Missionair werk/ Kliederkerk

 

Zondag 26 maart

9. 30 uur ds. Jelle Vonk; 5e zondag van de 40 dagentijd

collecte Werelddiaconaat/Bangladesh.

 

Zondag 2 april Pitstop Palmzondag 6e zondag van de 40 dagentijd

11. 30 uur ds Jelle Vonk

collecte Kinderen en jongeren/Paaschallenge

*************************************

 

Doordenker:

 

‘We hebben niet alleen behoefte aan leerboeken, maar ook aan leermensen (J. Sacks).

Bij de diensten.

Van harte welkom in de kerk! 40 Dagen naar Pasen. Een tijd van vasten en bezinning. Ik eet geen koek, geen vlees en drink geen alcohol in deze weken. Het kost mij weinig moeite. Zondags daarentegen is het feest. Dan staan alle zegeningen op tafel. Dan is al het vanzelfsprekende en gewone ineens bijzonder! Dat is zo mooi aan de zondag, een dag anders dan de andere dagen van de week. We moeten helemaal niks, even op adem komen, op verhaal komen. Een hele bijzondere dag! Zo zijn we op weg naar de Stille Week. De diensten van de komende weken zijn gericht op die week. De weg naar Pasen. Pasen schenkt toekomst, waar menselijk gesproken het doek valt door geweld, schuld en dood. Dat zijn zware woorden, maar je ziet helaas overal in onze wekelijkheid de vernietigende uitwerking. Maar God, zo geloof ik, zet daar tegenover een andere werkelijkheid: het geheim van de Opstanding van Jezus. Niet in woorden of begrippen te vatten. Door de diepten van de dood breekt nieuw leven in God zich baan. Wil het werkelijkheid worden dan zal ik mij moeten openen om die werkelijkheid te kunnen ontvangen, zodat dat nieuwe leven in God ook opstaat in mij. Daarom vasten wij, laten dat oude leven los, om God te kunnen ontvangen en op te staan tot nieuw leven. Met dit verhaal gaan we zondagsmorgens de kerk weer uit, staan wij in een goddeloze wereld. Wat een lef! Wat ongelofelijk bijzonder!

Gemeenteavond 2 maart 20. 00 uur: de gelukkige kerk!

Donderdagavond 2 maart hielden we onze jaarlijkse gemeenteavond. Eerlijk gezegd: de opkomst had wat mij betreft wat hoger gemogen. Maar de kwaliteit was er niet minder om. De kerkrentmeesters gaven in een mooie presentatie een toelichting op de stijgende energieprijzen, welke kosten dat met zich mee brengt en welke maatregelen men heeft getroffen. Het zag er al met al niet verkeerd uit! Onze complimenten. Ook kregen we een kijkje in de keuken over wat er zoal komt kijken bij het organiseren van de actie Kerkbalans. Heel veel werk en met grote inzet en vakkundigheid gedaan. Een ieder die daaraan heeft bijgedragen: hartelijk dank. En de eerste prognose voor de opbrengt ziet er niet onvoordelig uit! Ook daarvoor: dank!!! Vervolgens gingen we met elkaar in gesprek rond de uitkomst van de enquête die gelijktijdig met de actie Kerkbalans werd gehouden, gekoppeld aan het thema: De gelukkige kerk.  De enquête laat zien dat mensen wel iets willen doen in de kerk, maar dan graag op ad hoc basis. Ook is er belangstelling om deel te nemen aan verschillende activiteiten, waaronder dauwtrappen met Hemelvaart, een seniorenmaaltijd rond Pasen, een Bijbelkring en de filosofiekring (daarover verderop meer). En dan de gelukkige kerk. Wat bedoelen we daarmee? Dit: waar worden we blij van(gelukkig) en wat (ge)lukt ons goed als kerk? We kunnen eindeloos dromen en plannen verzinnen om mensen bij de kerk betrokken houden, maar we merken dat we daar op een gegeven moment op leeg lopen. Geluk (in dubbele zin: blij worden en dat wat lukt) wordt tot stand gebracht door wat wij bereid zijn om met elkaar te delen. Het heeft te maken met: wat kan ik doen? Wat kan ik bijdragen? Met het gemeenschappelijke. Daarvan geldt: Wie geeft zal ontvangen! Wat lukt ons als kerk goed? Dat is het pastoraat. Wij kijken op heel veel verschillende manieren met oprechte belangstelling en bewogenheid naar elkaar om. Niet alleen naar leden van de kerk, maar ook naar niet-leden. We kunnen ook goed dingen met elkaar organiseren. In onze beleving is de gemeenschap een veilige plek voor mensen om te kunnen zijn wie ze zijn, is er ruimte en openheid voor verschillende meningen. En hoewel we bij de tijd proberen te blijven, blijven we ook dicht bij de bron van waaruit wij in Jutrijp-Hommerts kerk zijn: de Bijbel, die ons geloof in God voedt en ons een richting in het leven wil wijzen. Wat valt er weg als er geen kerkelijke presentie meer in Jutrijp-Hommerts zou zijn? Hoewel dat moeilijk te zeggen viel, kwamen we toch uit op iets van: dan is het alsof de ziel uit de dorpen verdwijnt. We sloten de avond af met lied 248 en gingen ruim een half uur later dan de bedoeling was naar huis. Alleen daaraan al kun je aflezen dat het een gelukte gemeenteavond was!

 

Gebedenschrift

Sinds het begin van dit jaar ligt er achterin de kerk een gebedenschrift. Daarin kan gevraagd worden om voorbede voor iemand of iets te doen tijdens de kerkdienst. Ik hoop dat jullie geen schroom voelen er iets in te schrijven en er gebruik van gaan maken. Uiteindelijk zijn wij een gemeente die naar elkaar omziet, ook in het gebed. En als je graag bezoek wilt of voor iemand anders, dan kun je ook dat kwijt in dit schrift.

Wat is dat: Filosofie? Deel 2 Woensdag 29 maart 20. 00 uur Kerk Hommerts.

Op 22 februari jl. kwamen maar liefst 26 mensen naar Hommerts voor een kennismaking met (westerse) filosofie. In een poging om daar enige helderheid in te krijgen gingen we terug naar de bakermat: Griekenland. We ontmoetten daar op de agora (het plein) Socrates, Plato en Aristoteles. Heel kort roerden we in hun zielenroerselen en beten we ons vast in de vraag: wat betekent het om mens te zijn. Prachtige gesprekken werden geboren en, zoals goede filosofen betaamt, gaven we elkaar te denken. Een mens is niet wat Plato ooit zei: een wezen met twee benen en geen vleugels. Waarop een andere filosoof een kip pakte, de vleugels er af knipte en zei: zie hier, de mens van Plato. Ja, ook filosofen hebben humor. Mooi om vanuit de filosofie ook de verbinding te leggen met de theologie. Wat betekent het om mens te zijn in deze wereldtijd? Het Bijbels denken wijkt daarin af van het Grieks filosofisch denken. Ze bekijken, ieder vanuit een eigen en andere optiek, naar het verschijnsel mens. Daarom, op verzoek, organiseer ik een tweede avond. En wel op 29 maart. Kerk open om 19.45 uur. Thema: Mening en waarheid. Zeer actueel met alle desinformatie!  We zullen nader kennismaken met een van de grote filosofen: Plato. Lijkt het je leuk? Ook al kom je niet uit Jutrijp - Hommerts, sluit gerust aan. Graag dit keer wel opgave, zodat ik je de tekst kan toezenden waarover we met elkaar in gesprek gaan (geen moeilijke hoor!). Mail naar: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.;

Pitstop 5 maart: Eten in vastentijd.

Aan tafel in vastentijd. Mooier konden we het jaarthema van de PKN niet invullen. De kerkzaal was omgedoopt tot een heus pop-up restaurant. Vasten kent verschillende kanten. Je laat dingen staan om je te bezinnen, om je te richten op God en samenleving. En je bent niet alleen baas in eigen buik, maar vasten is ook baas over je buik. Een stukje zelfdiscipline opbrengen. Dingen laten staan. Daarnaast vasten een gevoel van saamhorigheid teweeg. Samen vasten. De ramadan in de Islam is daar een mooi voorbeeld van. Vasten betekent niet dat je honger moet lijden. Elke zondag in de 40 dagen tijd is het klein Pasen. Dan kan en mag er genoten worden van allerlei heerlijke gerechten. Wij deden dat met een heerlijke Joodse honingkoek bij de koffie, een gevuld ei, een kop linzensoep, een salade, een stoofpot gerecht en een heerlijk zoet dessert. En ook ontbrak de drank van het koninkrijk, de wijn niet. Het was een hele fijne dienst. De recepten kun je vinden op de site van onze kerk. Alle koks en alle gasten: bedankt!

Nieuws van de Zendingscommissie

Midden februari hebben wij de flyers voor de huidige inzameling rondgebracht op bijna 200 adressen. Dit jaar hebben wij een inzameling rond het thema “Met de Zending aan tafel”. In het verlengde van het Jaarthema “Aan Tafel”  van de Protestantse Kerk Nederland vragen wij dit jaar uw financiële steun voor drie projecten. Deze projecten zijn gericht op:

- versterking van werk en positie van boeren op Zuid-Sumatra,

- opvang van vluchtelingen in Griekenland en

- het verspreiden van de Bijbelse boodschap onder boeren en arme gezinnen in KwaZulu Natal (Zuid-

  Afrika) als bron voor inspiratie om samen de productie van voedsel op te pakken.

Met deze projecten willen wij mensen verder kennis laten maken met de Bijbel en hopen wij bij te dragen aan onderdak en eten voor minder bedeelden. Wilt u deze projecten steunen en heeft u geen flyer gehad of bent u hem kwijt, het banknummer van de zendingscommissie is NL40 Rabo 0328 8014 96.

Met vriendelijke groet,
Akke, Willie, Mient en Ynze