Zondag 11 juli

9.30 uur           mw. H. Dijkstra – Koudum

Collecte           Zending

Zondag 18 juli

9.30 uur           ds. R. Praamsma -  Tjallebert

Collecte           Diaconie

Zondag 25 juli – Fryske Tsjinst

9.30 uur           ds. B.G. Keizer – Eastrum

Collecte           Kerk

Zondag 1 augustus

9.30 uur           ds. J. v.d. Veer – Heerenveen

Collecte           Evangelisatiecommissie

Zondag 8 augustus

9.30 uur           mw. J. Hania – Sneek

Collecte           Kerk

Zondag 15 augustus

9.30 uur           pastor S. Draisma – Sneek

Collecte           Diaconie – zie toelichting

Zondag 22 augustus – viering HA

9.30 uur           ds. G. de Haan – Oosterzee

Collecte           Zending

Zondag 29 augustus – Startzondag

9.30 uur           eigen gemeenteleden

Collecte           Kerk

Bij de diensten

Dit ringblad is i.v.m. de vakantietijd voor 8 weken.

We blikken nog even terug op de tuindienst van 4 juli. Er werd vol spanning naar de buienradar gekeken, ’s ochtends om 6 uur regende het nog pijpestelen, maar om 8 uur klaarde het op en om half tien was het prachtig weer. Het was een mooi gezicht hoe iedereen vanuit alle hoeken van het dorp aan kwamen lopen met de stoel onder de arm. En wat was het een mooie dienst, voorbereid door de Evangelisatiecommissie samen met Geertje van der Meer. Het thema was: Winnaars en verliezers. Het korps zorgde voor de muziek en Marco Gietema zong enkele liedjes met toepasselijke teksten, zoals: ‘we hebben wel verloren, maar we zijn het niet’. Ook het afscheid van groep 8 kreeg een plek, zij kregen als afscheid een mooie bijbel en een roos aangeboden en aan het eind van de dienst werden de duiven weer losgelaten. De jeugd vliegt uit, naar het vervolgonderwijs, maar we hopen ze nog vaak tegen te komen bij ons jeugdwerk. De collecte voor de Schuilplaats heeft € 205,60 opgebracht. Prachtig!     

Gelukkig lijkt er aan de corona-pandemie een eind te komen. Veel dingen kunnen weer maar toch moeten we voorzichtig blijven. De anderhalve meter en handen ontsmetten blijven nog wel even, maar we mogen weer met meer mensen bij elkaar komen. Wij hebben uitgerekend dat qua oppervlak van onze kerk we met ruim 60 mensen bij elkaar mogen komen. Goed ventileren blijft een noodzaak en ook bij klachten geldt: thuisblijven. Maar we pakken zo stapje voor stapje het gewone kerkelijke leven weer op. En wat ook heel mooi is, we mogen weer zingen! Ook willen we weer beginnen met koffiedrinken vóór de dienst. Dat doen we zoals voorheen, tafels tussen de stoelen om zo de afstand te bewaren. We hopen dat u weer aanschuift!

Bij de komende diensten noem ik de speciale: zondag 25 juli een fryske tsjinst, zondag 22 augustus viering van het Heilig Avondmaal en zondag 29 augustus wordt de startzondag. Daarover leest u meer bij: Startzondag.

Nieuws vanuit de kerkenraad

Kerkelijk werker Geertje van der Meer is afwezig van 12 juli tot 1 augustus, jongerenwerker Rob Bergsma de hele maand juli en begin augustus. In deze maand hoopt hij vader te worden en heeft zo alle tijd om aan die status te wennen!

Heeft u pastorale hulp nodig of wilt u iets doorgeven, dan kunt u altijd contact opnemen met de voorzitter Sybren Salverda of de scriba Els van Os.

29 augustus Startzondag

We zoeken mensen die willen meedenken en meedoen met de voorbereiding van deze dienst. Net als bij de dienst van 13 juni willen we deze dienst invullen met eigen gemeenteleden. We proberen er een bijzondere dag van te maken, vooral om de kerkelijke activiteiten na de corona-periode weer met enthousiasme op gang te brengen. Heeft u goede ideeën en suggesties, meld u aan om mee te helpen met de voorbereiding van deze Startzondag! (aanmelden bij Els van Os)

Ouderenbezoek en bezoekers

Op 1 juli zijn we als ouderenbezoekers bij elkaar geweest om het afgelopen seizoen te evalueren. Door de corona-crisis zijn niet alle adressen bezocht, zowel ter bescherming van de ouderen als van de bezoekers. Wel werden er veel telefoontjes gepleegd, kaarten gestuurd, of een bloemetje aan de deur gebracht om toch even contact met elkaar te hebben. We hopen dat het komende seizoen weer normaal zal verlopen. We hebben afscheid genomen van Janny Gaastra als bezoekster en wijkteamlid. Bedankt Janny, je hebt je vele jaren actief ingezet voor de kerk en  hier en daar zal je nog wel eens een bezoekje brengen. Bedankt. Natuurlijk zijn we steeds blij als er zich weer nieuwe bezoekers aanmelden – dus doen. En als u als “oudere” ook

op de lijst wil komen, meld u aan bij de scriba.

Goeie

Zoals velen van jullie ondertussen wel weten, schrijf ik dit stukje terwijl mijn vrouw en ik in afwachting zijn van de geboorte van ons eerste kindje. Dat betekent dat ik deze zomer even met andere dingen bezig ben; halverwege augustus pak ik mijn werkzaamheden weer op. Meestal gebeurt er toch al niet denderend veel in de zomervakantie, dus dat komt eigenlijk heel mooi uit.

We hebben met de jongeren leuke dingen gedaan. Met een paar enthousiastelingen hebben we voedsel opgehaald voor de voedselbank. We waren positief verrast door de vrijgevigheid van iedereen, heel mooi om zo samen een steentje te kunnen bijdragen aan het mooie werk van de voedselbank. We waren met een flink stel jongeren al even langs geweest bij die voedselbank om te kijken wat ze daar doen en dat was zeer boeiend!

Vorige week hebben we ons jaar afgesloten met een gezellig filmavond (zie de inleiding van dit Ringblad). Daarbij werd ook duidelijk dat er een nieuwe lichting Flits-jongeren aan zit te komen! Momenteel draai ik twee groepen Flits op dinsdag, maar daar komt waarschijnlijk een derde bij. Dat is fantastisch natuurlijk, maar het betekent ook dat ik steeds meer uitzie naar wat helpende handen in het jeugdwerk. Niet alleen omdat het meer werk wordt, maar ook omdat ik dit mooie werk zo graag zou willen delen met anderen! Dus denk je ook maar enigszins een handje te kunnen/willen helpen, weet me dan te vinden: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Voor nu ga ik er dus even tussen uit. Een fijne zomer en we beginnen in september weer met mooie activiteiten. We hebben wat in te halen van afgelopen seizoen! Een hartelijke groet van Rob Bergsma.

Diaconie

De collecten voor de komende weken:

18 juli – eigen werk;

15 augustus: Zending in Pakistan

In het islamitische Pakistan heb je het als christen niet gemakkelijk, je wordt beschouwd als tweederangs burger, gediscrimineerd en geregeld kritisch bevraagd op je geloof. Dit maakt veel christenen onzeker. Kerk in Actie steunt een bijbelschool die hen door middel van trainingen meer over de Bijbel leert en ook laat zien hoe je je als christen staande kunt houden in de maatschappij. Jaarlijks doen ruim zesduizend mensen aan de trainingen mee, onder hen zijn veel jongeren!

Van de beroepingscommissie

De beroepingscommissie bestaat uit de volgende leden: voorzitter: Hans v.d. Hoek, contactpersoon: Annet Spronk, leden: AnjaMarjan Kouwenhoven, Jan Jelte Nauta, Hans Wempe, Gonny de Boer en Cor Bouma.

Wij hebben inmiddels 3 vergaderingen gehad en hebben in grote lijnen besproken hoe wij het een en ander gaan doen. Wij hebben de advieslijst bij PKN opgevraagd en inmiddels ontvangen. Ook hebben wij de vacature samengesteld aan de hand van de profielschets en deze komt op de vacature-site van de PKN, ook komt deze op onze eigen website. Hierbij doen wij ook een beroep op de gemeente om met namen te komen. Deze kunt u inleveren bij Annet Spronk. De vacature proberen wij nog voor de vakantie te plaatsen. Wij hopen in het volgende ringblad meer nieuws te hebben.

 

Pastoraat en voorgaan

In de week dat ik deze bijdrage aan het kerkblad schreef was ik bezig met de voorbereidingen van de  ‘Túnfiering’. In eerste instantie behoort het niet tot mijn takenpakket om voor te gaan. Ook ben ik er niet op uit om veel voor te gaan. Toch ben ik dankbaar dat ik zo nu en dan kan meewerken of voorgaan in een dienst. Ik herinner mij een uitspraak van een collega die zei: ‘Voorgaan ligt in het verlengde van pastoraat. Je geeft je pastorale ervaringen en hoe die op je inwerken, als het ware, terug. Dit alles gekoppeld aan de bijbel.’

De tuindienst vond plaats na een ‘kleintje dorpsfeest’. De dagen ervoor werd ‘Wie is de mol’ gespeeld. Voor de tuinviering, de dag erna, hadden we het thema: ‘Winnaars en verliezers’ gekozen. Bij onze spelletjes en sporten en in onze samenleving gaat het om winnaars. De best presterende, de meest unieke, de meest getalenteerde, de sterkste, de slimste, de rijkste, de machtigste hebben aanzien. Vele geschiedenisverhalen gaan over deze mensen maar in bijbel komt de drieenige God naar voren als hoeder of redder van de verlorenen. Ik realiseerde me eens te meer hoe uniek dat is. Toegegeven, de bijbel is voor lezers, helemaal jonge, moderne lezers in onze streken, een welhaast ondoorgrondelijk boek. Maar wanneer je in staat bent de teksten te overzien en af te pellen tot de kern, dan rijst er een bemoedigende, alternatieve ziens- en leefwijze op. Bemoedigend voor allen die zich verloren voelen en inspirerend voor mensen die zorg hebben voor andere mensen.

Toen ik bezig was met de overdenking voor de dienst bedacht ik mij ineens dat een van de redenen die mensen kunnen hebben om afkeer te krijgen voor christelijk geloof en Bijbelse wijsheden misschien ook ligt in feit dat zij winnaars zijn (of zich ongehinderd winnaars willen voelen). Want in de regel behoren Nederlanders tot de meest bevoorrechte bevolkingsgroepen op aarde. Waar winnaars zijn, zijn ook altijd verliezers. Het gaat altijd over de rug van iemand of iets anders. Daar worden we via de bijbel elke keer weer aan herinnerd en dat kan een gevoel van schaamte geven. Liever wordt de confrontatie met die bijbel uit de weg gegaan; dat lastige boek waar de stemmen van de verlorenen zo luid klinken en God zo streng lijkt t.o.v. mensen die geen oog hebben voor zwakken.

Het pleit er daarom enorm voor om die oude bijbel in ere te houden. Omdat die wegen biedt aan mensen die voelen dat het ergens wringt, onze manier van leven. Naar aanleiding van het thema van de tuinviering; ‘Winnaars en verliezers’, las ik een boek dat hierbij aansluit. De titel van het boek is ‘Ode aan de verliezer’ van theoloog Alain Verheij. Bijbelverhaal na Bijbelverhaal, pelde hij af tot een kern en kwam hij tot verfrissende inzichten als het gaat om verliezers die winnaars worden en andersom.

Door zo bezig te zijn met de bijbel, bezie ik de bijbel weer met nieuwe ogen. Daarom sprak ik in het begin van dit schrijven over mijn dankbaarheid. Voorgaan betekent voor mij dat ik voor mag gaan in een stukje verwerking van onze levenservaringen in combinatie met die vreemde bijbel. Met die stemmen van mensen die verloren leken maar dat niet waren. Nog steeds klinken ze door, irritant en bemoedigend.

Geertje van der Meer

Tot slot

De vakantie staat voor de deur, velen zullen er weer op uit trekken, anderen blijven thuis, soms wordt het stil om ons heen, laten we naar elkaar omzien. Wij wensen u een fijne zomer toe! Als groet voor de komende weken sluit ik af met deze Zegenbede:

Moge de Heer u aanraken met de toppen van Zijn vingers

en u doorstromen met zijn goedheid,

dat zorg en moeite uit uw leven wegvloeien

en uw hart zich vult met vrede.

Een hartelijke groet namens de kerkenraad , Sybren Salverda en Els van Os.