Kopij ringblad Jutrijp-Hommerts december 2021

 

Zondag 5 december – Pit-stop

10.30 uur        dhr. R. Bergsma

Collecte          Zending

Zondag 12 december

9.30 uur          Pastor L. Versluis – Balk

Collecte          Werelddiaconaat, vluchtelingenkinderen Griekenland

Zondag 19 december

9.30 uur          ds. J. v.d. Veen – Sneek

Collecte          Jong Protestant

Vrijdag 24 december – Kerstnachtdienst

19.30 uur        mw. C. Tigchelaar – Joure

                        m.m.v. de Evangelisatiecommissie

Collecte          Evangelisatie

Zaterdag 25 december – 1e Kerstdag

9.30 uur          ds. P. den Hollander – Woudsend

Collecte          Diaconie, vluchtelingenkinderen Griekenland

m.m.v.             korps “Ere zij God”

Zondag 26 december

9.30 uur          ds. J. Kamerling – Franeker

Collecte          Kerk

Vrijdag 31 december – Vesper

19.30 uur        mw. G. v.d. Meer en eigen gemeenteleden

Collecte          Kerk

Zondag 2 januari – Pit-stop

10.30uur         mw. G. v.d. Meer      

Collecte          Kerk

Zondag 9 januari

9.30 uur          ds. F. de Hoop – Tzum

Collecte          Kerk   

Bij de diensten

Afgelopen zondag 28 november was de eerste advents-zondag. Een bijzondere dienst waarin de doop bediend werd aan Laurens Ritger de Boer, zoon van André en Jacquelien de Boer-Trip, Sinnewar 24. Deze gebeurtenis stond al gepland in het voorjaar van 2020, maar door corona steeds maar weer uitgesteld. De dopeling is inmiddels bijna 2 jaar oud . Even leek het erop dat het weer niet door kon gaan, maar met een bescheiden aantal familie- en gemeenteleden hebben we het deze zondag toch kunnen vieren. Van harte gefeliciteerd. Ook blikken we nog even terug op de dienst van 14 november, waarin Jan Jaap Wubs met ons door het Johannes Evangelie liep. Een prachtige dienst, als u er niet bij was, kijk dan nog eens bij “kerkdienstgemist.nl’!

Zondag 5 december is er weer een Pit-stop om 10.30 uur, 12 en 19 december de gast-voorgangers pastor L. Versluis en ds. J.v.d. Veen.

Dan maken we ons op voor Kerst 2021. Vrijdagavond is de Kerstnachtdienst m.m.v. mw. C. Tigchelaar en de Evangelisatiecommissie en op Eerste Kerstdag gaat ds. P. den Hollander voor en zorgt het korps “Ere zij God” voor de muzikale begeleiding. Omdat 2e Kerstdag op zondag valt, is er die dag gewoon om 9.30 uur een dienst, waarin ds. J. Kamerling voorgaat. Op Oudjaarsavond vieren we met elkaar een korte dienst – een vesper. Stilstaan bij het oude jaar en met hoop en verwachting uitzien naar het nieuwe jaar.

De Pit-stop van 2 januari zal hier een vervolg op zijn. Op 9 januari zal ds. Froukje de Hoop weer in ons midden zijn, precies een jaar na haar afscheid van onze gemeente!

(n.b. de aanvangstijden van de Kerstnachtdienst en de Vesper van 31 december kunnen wijzigen i.v.m. de corona-regels)

Liturgische bloemschikking

De 4-adventszondagen staat er een liturgische bloemschikking in de kerk. De schikking wordt verwerkt in een zon, teken van Licht. De opkomende zon heeft op de 1e Advent nog maar een paar stralen, in lichte kleuren, maar de 2e Advent worden er meer stralen bijgeplaatst en worden ze langer. Vóór de “zon” ligt een Jacobsschelp met daarin een lichtje als symbool: “dopen met het licht”. De 3e Advent worden er tarwearen, gerst of spelt tussen geplaatst. Granen waar brood van gemaakt wordt. De 4e advents-zondag wordt de zon nog voller met wilgenkatjes tussen de stralen, en vóór de schikking liggen 2 amaryllis bollen in de knop, gewikkeld in een bloemblad, als symbool van  nieuw leven, een nieuw begin, toekomst.

Op Eerste Kerstdag is de zon  helemaal opgekomen, er worden bloemen tussen de stralen geplaatst en het licht straalt! Het Licht der wereld is gekomen!

Vanuit de kerkenraad

De beroepingscommissie heeft afgelopen weken diverse gesprekken gehad met sollicitanten. Komende weken worden die verder uitgebreid. We wachten in spanning af en wensen de beroepingscommissie sterkte toe om tot een goede beslissing te komen. De kerkenraad maakt zich zorgen over de bemensing van de kerkenraad. Een paar leden hebben aangegeven te willen stoppen, maar er staan nog geen nieuwe mensen te trappelen om mee te gaan doen. Waarschijnlijk is er één kerkrentmeester gevonden, maar dat lost het probleem nog niet op. Dus als we bij u langs komen en u vragen, denk er goed over na en zeg niet meteen nee. We hebben u nodig! Straks een nieuwe dominee en geen kerkenraadsleden, dat kunnen we niet laten gebeuren! In het vorige ringblad hadden we het over de opzet van een nieuwsbrief. Die zal de komende maand voor het eerst verschijnen en wordt gelijk met het kerstnummer van “de Open-Deur-krant” verspreid. Zo hopen we de contacten en het onder de aandacht brengen van activiteiten te bevorderen en dat is juist nu, in deze tijd van lock-downs en corona-maatregelen van groot belang. Let op de activiteit van 17 december!

Ook nu volgen we weer de RIVM-regels en het advies van de PKN, houdt de berichtgeving in de gaten via Whats-app, mail of website.

AZC in Heeg

Over het AZC en wat u daarvoor kunt betekenen leest u elders in dit ringblad meer. Gezamenlijk willen we in onze ring deze mensen (allemaal al wat langer in Nederland) een zo goed mogelijk verblijf in onze regio geven. Ook op onze website en in de dorpskrant van december leest u hier meer over.

Flits

Hoe het de komende weken met de Flitsgroepen zal gaan, zal Rob met de jongeren overleggen. Het zou mooi zijn als er toch nog een mogelijkheid is om af en toe bij elkaar te komen in deze tijd.

Van de diakonie

Op 3 november jl. was de jaarlijkse dankstond viering van de 3 kerken Heeg, Woudsend en Jutrijp-Hommerts. Deze keer was de viering in de Johannes de Doperkerk in Hommerts. Ds. Renske Bosman-Romkema van Woudsend en ds. Annelieke Warnar-v.d. Berg van Heeg zijn voorgegaan. Het was een fijne viering.

Omdat we met dankdag dankbaar zijn voor het eten wat er elke dag weer is, is er gecollecteerd voor de voedselbank in Sneek. Tevens kon men houdbare producten inleveren. Het is een groot succes geworden. De collecte heeft € 196,-- opgebracht en de volgende dag konden er kratten vol producten afgeleverd worden bij de voedselbank.

De 3 diaconieën willen alle mensen bedanken voor de meegebrachte producten en de financiële bijdrage.

Collecten

Een beter leven voor vluchtelingenkinderen in Griekenland

De hele adventsperiode kunt u geven voor dit doel, maar op 12 december en op de 1e kerstdag wordt hier in de kerk voor gecollecteerd.

De gammele tenten, de extreme kou of juist de ondraaglijke hitte, de onveiligheid, het gebrek aan schoon drinkwater, medicijnen, sanitaire voorzieningen. En misschien wel het ergst van alles: de uitzichtloosheid, het jarenlange, onzekere wachten. Dat is de realiteit waarin duizenden kinderen in Griekse vluchtelingenkampen opgroeien. Wij gunnen hen een beter leven! Daarom komen we in actie en geven we de hoop van advent door. Doe mee! Geef licht aan vluchtelingenkinderen in Griekenland.

 

Nieuwe Bijbelvertaling NBV21

Sinds kort ligt er in de kerk van PKN Jutrijp-Hommerts een NBV21. Een beetje ongemerkt heeft die vertaling, die door de uitgever de bijbel voor de 21e eeuw wordt genoemd, een plaatsje gekregen bij de lessenaar. Daarom ben ik gevraagd om hier, middels een informatief stukje, toch nog even bij stil te staan.

Bij veel mensen en kerkelijke gemeentes is de verschijning van de NBV21, redelijk onopgemerkt gebleven. Ik denk dat veel mensen die al een aantal achtereenvolgende bijbelvertalingen hebben liggen, niet heel gemotiveerd zijn om alweer een nieuwe vertaling aan te schaffen. De laatste voelt nog niet zo lang geleden (het was 2004) en daarna kwam er nog een Bijbel in Gewone taal en nog een aantal bijbels voor verschillende doelgroepen met uitleg op maat. Daarnaast is het verschijnen van de NBV21 overschaduwt door corona. Zoals zoveel zaken momenteel door de pandemie wordt overschaduwt.

Toch was er omvangrijke, doordachte promotiecampagne, vooraf en net na de verschijning op 15 oktober jl. Er is een speciale website in het leven geroepen over de achtergronden, de vertaalkeuzes en wat de verschillen zijn met de vorige vertaling. Ook kreeg de NBV21 aandacht in televisieprogramma’s van de christelijke omroepen. Dus het kan zijn dat u hierdoor wel een en ander hebt meegekregen.

De NBV werd ook gerecenseerd door de grote, landelijke en de regionale kranten en die waren over het algemeen best lovend. Ook theologen reageerden tot nu toe over het algemeen tevreden.

Ik kan mij nog herinneren dat de vertaling van 2004 toch wel de nodige ophef met zich meebracht. Bijbellezers misten woorden en zinnen waar ze aan hechtten. Zo waren er teleurgestelde reacties rondom het woord ‘voederbak en kribbe’. Of het woord ‘zalig’ in de zaligsprekingen, er stond ineens: ‘gelukkig’ wat volgens theologen de lading niet helemaal dekt. Velen vielen ook over het wegvallen van de eerbiedshoofdletter bij de persoonlijke voornaamwoorden voor God (Ik, U, Hij).

Wat is er dan nu anders?

Uniek in de geschiedenis van het bijbelvertalen is dat de vertalers/schrijvers dit keer de vele reacties van lezers op de vertaling van 2004 mee hebben genomen in hun overwegingen. Alsmede nieuwe inzichten in systematisch vertalen. Op de website gewijd aan de NBV21 lees je hierover het volgende:

‘De NBV van 2004 vertoont in haar formuleringen soms te veel verscheidenheid (variatie waar eenstemmigheid gewenst is; tekort aan interne afstemming), betekenisverbanden sneeuwen soms onder omdat motiefwoorden niet voldoende zichtbaar zijn gebleven, en soms is de vertaling te veel ingevuld. Het is geen toeval dat juist deze zaken eruit sprongen in alle reacties. Hoe blij men ook was met de NBV, als woordvariatie je het zicht beneemt op verbanden en parallellen, en als een ingevulde vertaling de tekst minder open maakt, gaat dat ten koste van de betekenis die lezers in de teksten hopen te vinden.

Om dit alles koos men voor de NBV21 voor een consequenter gebruik van dezelfde woorden voor dezelfde betekenis. Mede daardoor worden betekenisvolle verbanden beter zichtbaar. Daarnaast is de vertaling minder ingevuld. Men bleef dichterbij de oorspronkelijke tekst maar wel in moderne, sprankelende taal. In de NBV21 staan ook weer de zogenoemde eerbiedshoofdletters. Dit omdat er een breed gevoel leefde dat dit passend is in het spreken over God.

Voor meer informatie raad ik jullie aan de website: nbv21.nl te bezoeken. Met veel interessante achtergronden, filmpjes, leesplannen enz. Misschien dat je dan toch zin krijgt in het aanschaffen van deze bijbelvertaling van en voor de 21e eeuw. Een betekenisvol cadeau voor Sinterklaas of de kerstdagen.

Geertje van der Meer

Tot slot

Tijd van Advent, tijd van verwachting en hoop, donkere dagen rond Kerstmis, maar uitzien naar het Licht in de geboorte van Jezus:

Kom tot ons, de wereld wacht, Heiland kom, in onze nacht,

Licht dat in de nacht begint, kind van God, Maria’s kind (lied 433:1)

Een hartelijke groet namens de kerkenraad – Sybren Salverda en Els van Os