Kopij Ringblad Jutrijp-Hommerts februari 2022

Zondag 13 februari

9.30 uur          ds. J. Majoor, Sneek

Collecte          Diaconie - noodhulp Nepal – zie toelichting

Zondag 20 februari – Fryske tsjinst

9.30 uur          ds. T.T. Osinga – Franeker

Collecte          Kerk

Zondag 27 februari

9.30 uur          dhr. E. van Halsema – Kampen

Collecte          Kerk

Zondag 6 maart – Pitstop

10.30 uur        dhr. R. Bergsma

Collecte          Zending

Woensdag 9 maart – Bidstond

19.30 uur        Ringpredikanten.

Bij de diensten

Vanaf 30 januari kunnen we weer naar de kerk! Nog wel steeds met beperkingen en het naleven van de corona-regels, maar toch weer fysiek bij elkaar komen en voorzichtig weer met elkaar zingen. We zullen ook nog werken met muziek via de beamer, we hebben de laatste tijd wel gemerkt dat het een bijzondere aanvulling is op de liturgie. Ook het koffiedrinken vóór de dienst willen we opstarten, het is een goede gewoonte geworden, dus vanaf 9.00 uur staat de koffie weer klaar. Laten we er wel aan denken dat we afstand houden en zo veel mogelijk gaan zitten.

De komende bijzondere diensten (elke dienst is eigenlijk bijzonder) zijn op 20 februari een Friese dienst. Zondag 6 maart, een Pitstop, is de eerste zondag in de 40-dagentijd en bereiden we ons voor op Pasen en op woensdag 9 maart is de Bidstond. Deze vieren we dit jaar samen met Heeg en Woudsend in de Karmelkerk te Woudsend. Zie voor meer info op de achterzijde van dit ringblad!

Vanuit de kerkenraad

Zoals u wel is opgevallen: de verbouwing in de pastorie is begonnen, alhoewel er nog geen nieuwe dominee is. De beroepingscommissie was bijna zover dat er een geschikte kandidaat was gevonden, maar deze liet na een korte bedenktijd weten dat hij/zij zich terugtrok. Jammer. U heeft er meer over kunnen lezen in de Nieuwsbrief, die bij u is bezorgd. Daarin ook nieuws over activiteiten die op stapel staan. Zodra er afspraken gemaakt kunnen worden laten wij het u weer via deze nieuwsbrief weten. Verder willen wij u opnieuw vragen om u aan te melden als kerkenraadslid of namen te noemen van gemeenteleden. We zijn blij dat er een nieuwe kerkrentmeester is en ook een toezegging van een nieuwe diaken, maar dat lost het probleem nog niet op. En misschien moeten we als kerkenraad eens nadenken over een andere werkwijze, want het veelgehoorde bezwaar om mee te gaan doen is vaak: te veel vergaderen, teveel verantwoording, te lange ambtsperiode. Als u daar andere ideeën over heeft, willen we daar graag met u over in gesprek en dan komen we misschien tot een andere structuur of invulling van het ambt van kerkenraadslid, waardoor er wel weer (jongere) mensen willen aanschuiven. Graag uw reacties hierop.

40-dagen kalender : Alles komt goed?!

De landelijke PKN geeft ook dit jaar weer een 40-dagen kalender uit, een kalender om ons voor te bereiden op Pasen. Thema dit jaar is: Alles komt goed?! Het vraagteken en het uitroepteken spreken voor zich – Alles komt goed? Mogen we dat geloven? Ja, maar daar moeten we ons wel voor inzetten! U kunt deze kalender bestellen bij de scriba. Er liggen sowieso exemplaren in de kerk, die u op zondagochtend mee kunt nemen, maar vooraf bestellen kan ook. Van harte aanbevolen!

Diaconie

Collecte 13 februari – Omdat de werkloosheid in Nepal hoog is, vertrekken veel jongeren naar India, Maleisië of de Golfstaten. Daar zijn de arbeidsomstandigheden erbarmelijk en de lonen laag. Door de coronapandemie moesten veel van deze arbeidsmigranten terugkeren. Kerk in Actie creëert in Nepal nu voor 2500 jongeren werkgelegenheid, zodat zij in hun eigen omgeving een menswaardig bestaan kunnen opbouwen. De jongeren krijgen landbouwtraining of vakopleiding en een stageplek en coaching. Ook worden zij in contact gebracht met afnemers of werkgevers.

Goeie

Flits is weer bezig en we zijn duidelijk niet de enigen! Het kost nog een beetje moeite om de jongeren bij elkaar te krijgen, nu ook sport, muziek en allerlei andere dingen weer begonnen zijn. Maar we vinden vanzelf het ritme wel weer terug.

Flits is natuurlijk niet het enige wat we doen! Ik kan weer een filmavond aankondigen: dinsdag 15 februari om 18:00 beginnen we met samen eten, en dan volgt de film. Ik verklap nog niet welke film, maar het wordt weer mooi. Opgeven is wel even belangrijk: graag uiterlijk een dag van tevoren opgeven via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.. En geef dan ook even aan of je mee eet of niet. Hopelijk kunnen er veel jongeren bij zijn! Ik zoek de film uit voor de leeftijden 11-16.

Met de Flitsgroepen gaan we ook weer proberen leuke activiteiten te plannen, maar dat gebeurt daar in overleg. Mocht je dus iets van die activiteiten willen weten, kom dan vooral naar Flits! Elke dinsdag is er een groep. Wanneer jij welkom bent, hangt van je leeftijd af. Mail dan even naar bovenstaand mailadres.

Tot slot nogmaals de oproep: ik kan in het jeugdwerk nog wel wat hulp gebruiken. Niet per sé omdat ik het allemaal niet aan kan, maar omdat ik dit graag samen zou doen en omdat ik wel wat nieuwe ideeën kan gebruiken. Dus heb jij hart voor onze jongeren en vind je het belangrijk dat ze iets leren over het geloof én een positieve ervaring in de kerk hebben? Neem dan contact met me op, ik vind altijd wel een manier waarop ik je kan inzetten.

 

Tot slot

De diaconie heeft in januari drie keer in de diensten aandacht besteed aan het vluchtelingenwerk. Vooral de dienst op 23 januari hebben we zelf indrukwekkend gevonden. Esu vertelde ons in een gesprek met AnjaMarjan over zijn verleden in Ethiopië en Soedan. Eerst is zijn vrouw, Semhar, naar Nederland gevlucht en later is hijzelf gekomen. Hij wilde ons vooral bewust maken van de situatie in die regio. In Tigray (in het noorden van Ethiopië) is oorlog en dit brengt veel ellende met zich mee. Naast de opbrengst van de collecten van deze 3 zondagen, hartelijk dank daarvoor, is het hopelijk ook gelukt om het bewustzijn en de noodzaak van hulp aan vluchtelingenwerk duidelijk te maken.

Een hartelijke groet namens de kerkenraad - Sybren Salverda en Els van Os