Kopij ringblad mei - juni 2022 Jutrijp-Hommerts

Zondag 15 mei

9.30 uur          ds. G.P. den Hollander – Woudsend

Collecte          Diaconie – binnenlands diaconaat

Zondag 22 mei – fryske tsjinst

9.30 uur          ds. L.H. Westra – Lollum

Collecte          Missionairwerk Nederland

Donderdag 26 mei – Hemelvaartsdag

9.30 uur          verzorgd door eigen gemeenteleden

Collecte          Diaconie

Zondag 29 mei

9.30 uur          ds. R. Praamsma – Tjalleberd

Collecte          Jong Protestant

Zondag 5 juni – Pitstop - Pinksteren

10.30 uur        dhr. R. Bergsma – Leeuwarden

Collecte          Zending

Zondag 12 juni

9.30 uur          ds. J. Bakker – Feanwalden

Collecte          Kerk

Bij de diensten

De komende bijzondere diensten noemen we hier: zondag 22 mei een fryske tjinst met ds. L. Westra, Donderdag 26 mei – Hemelvaartsdag, deze dienst wordt voorbereid door eigen gemeenteleden, als u mee wil denken, graag! En zondag 5 juni de laatste Pitstop vóór de vakantie, ook de laatste Pitstop waar Rob Bergsma aan mee doet.

Vanuit de kerkenraad

De afgelopen week was een week van herdenken en vieren. We zijn dankbaar dat we hier de vrijheid kunnen en mogen vieren, hoe anders is dat in Oekraïne en Rusland, waar de oorlog nog steeds voortduurt. Laten we hopen en bidden dat er snel een eind aan dat leed mag komen en laten we proberen te helpen waar het kan.

Wij zijn blij u te kunnen uitnodigen voor de gemeenteavond op 7 juni a.s.

De beroepingscommissie heeft na diverse gesprekken met 2 kandidaten een moeilijke, maar weloverwogen beslissing genomen om één daarvan naar voren te schuiven en aan de kerkenraad voor te stellen. Wij hebben nader kennisgemaakt en waren unaniem van mening dat dit een goede kandidaat is. Daarom willen wij ook de gemeente horen of zij ermee kunnen instemmen dat wij een beroep uitbrengen op deze kandidaat. De uitnodiging voor deze gemeenteavond ontvangt u binnenkort, samen met de Nieuwsbrief mei-juni, waarin we nog meer nieuws onder uw aandacht willen brengen. Ook hebben we onze kerkelijk werker Geertje van der Meer gevraagd of zij haar contract wil verlengen en daarin heeft ze toegestemd. Daar zijn we erg blij mee, want u begrijpt dat de nieuwe predikant niet á la minute naar Hommerts komt. Over het afscheid van Rob hoort u binnenkort meer.

Con Amore Musica

Misschien is het u opgevallen dat er op donderdagavond licht brandt in de kerk. Dan oefent nl. het koor Con Amore Musica. Zij bestaan dit jaar 40 jaar en willen een jubileum-concert geven, niet in onze kerk maar in Bolsward en Heerenveen op 14 en 15 mei. ( zie uitnodiging achterop het ringblad) Eind van dit jaar zullen ze optreden in onze kerk!

Terugblik op ochtend met Paasmuziek en avonden over verlies en rouw

Bijeenkomst rondom (paas)liederen

Eindelijk kon op 8 april jl. de steeds verzette ontmoetingsbijeenkomst voor oudere gemeenteleden plaatsvinden. Een paasbrunch met als voorafje een programma in het kader van paasliederen. Dit was voorbereid door Rob Bergsma, Hessel Jaasma en ondergetekende. Daarbij zongen en/of beluisterden de deelnemers een viertal liederen uit verschillende liedtradities. Het eerste lied was: ‘De moeder stond door smart bevangen,’ (LB 573). Dit lied is afgeleid van de eeuwenoud Latijns gezang over Maria de moeder van Jezus: ‘Stabat mater dolorosa’. Daarna luisterden we naar een lied uit de Opwekkingsbundel  uitgevoerd door de groep/band ‘Sela’: ‘Zie U Jezus lijdt voor mij’. Bij dit lied kregen we een theologische verhandeling van Rob Bergsma. Onze organist Hessel belichtte zowel muzikaal als inhoudelijk een van oorsprong Scandinavisch avondmaalslied dat daar in de Lutherse kerken wordt gezongen: ‘Hij onthaalde ons aan tafel’ (LB 567). Aangezien de Lutherse kerken in Nederland onderdeel van de Prot. Kerk Nederland zijn, zijn er ook liederen met Lutherse inslag in ons liedboek gekomen. Tenslotte ontdekten de deelnemers van de bijeenkomst dat een bekend Paaslied uit het liedboek ook voorkomt in de Mattheuspassion: ‘O, hoofd vol bloed en tranen’.  Ondergetekende had zelf een hele mooie ochtend en had het idee dat de meeste deelnemers dit gevoel deelden. Er kwamen veel verhalen los over zelf bezochte Mattheuspassionen en familie in een van de Scandinavische landen die bij de Lutherse kerk aldaar waren aangesloten enz.

Na deze intensieve en soms ernstige bijeenkomst was er tijd voor ontspanning in het dorpshuis waar een heerlijk buffet voor ons gereedstond. 

Geertje van der Meer

‘Delen in verlies en rouw’

Inmiddels zijn er twee bijeenkomsten geweest in het kader van het delen van ervaringen rondom verlies en rouw. Deze bijeenkomsten begeleid ik, met Hommertster Rina Fokkema, die maatschappelijk werkster is. Er doen acht personen mee van diverse leeftijden en met verschillende verlieservaringen. Dat wil zeggen voor de een is het al wat langer geleden, voor de ander gaat het om een broer of zwager, voor de ander om een echtgenoot, weer iemand betreurt een te vroeg gestorven moeder. De eerste bijeenkomst stond in het teken van elkaar leren kennen en diegene of datgene waar om gerouwd wordt. De tweede bijeenkomst ging over dat wat van buitenaf helpend is om het verlies te dragen. De derde bijeenkomst staat in het teken van de zogenaamde zingeving. Dus welke eigen overtuigingen, geloof, gedachtes spelen een rol in verband met de dood (van onszelf of van de ander).

Of dergelijke bijeenkomsten mensen helpen is moeilijk te zeggen maar het mooie van de avonden, die aan een tafel midden in de kerk worden gehouden, is dat de overledenen genoemd worden, dat het verdriet en de vragen benoemd worden. Zo staan de mensen die we moeten missen en de gevoelens die vaak zo eenzaam gedragen worden, even in het licht. Alleen dat is al zo waardevol.

Geertje van der Meer.

tot slot

De lente laat zich zien in al haar glorie, fris groen aan de bomen, bloeiende bollenvelden, koeien in het land, vogels in de lucht. Gods Schepping is oogverblindend. Gods belofte dat alles goed komt spreekt uit lied 981 uit het liedboek, daar wil ik deze bijdrage mee besluiten:

Gij voedt de vogels in de bomen, Gij kleedt de bloemen op het veld, o Heer, Gij zijt mijn onderkomen en al mijn dagen zijn geteld.

Een hartelijke groet namens de kerkenraad – Sybren Salverda en Els van Os