Kopij ringblad Jutrijp-Hommerts oktober 2022

Zondag 2 oktober

11.00 uur        Pitstop

Voorbereid door de Zendingscommissie en Geertje v.d. Meer

Collecte          Diaconie

Vanaf 10.30 uur staat de koffie klaar.

Zondag 9 oktober – fryske tsjinst

9.30 uur          ds. T.T. Osinga - Frentsjer

Collecte          Diaconie

Viering H.A.

Zondag 16 oktober

9.30 uur          ds. J. Majoor, Sneek

Collecte          Diaconie – wereldvoedseldag- zie toelichting

Zondag 23 oktober – bevestiging en intrede ds. J. Vonk

13.30 uur       ds. R. Bosman-Romkema, Woudsend

Collecte          Kerk

Zondag  30 oktober – afscheid Geertje v.d. Meer m.m.v koor Con Amore Musica

9.30 uur          ds. C. Koops, Woubrugge

Collecte          Ned. Bijbelgenootschap.

Woensdag 2 november – Dankdag

19.30 uur       predikanten van Heeg, Woudsend en Hommerts

Plaats              kerk van Heeg

 

Bij de diensten

Zondag 2 oktober is er een speciale Pitstop. In deze dienst wordt aandacht besteed aan het project van Stichting Kinderhulp Uganda (zie bij diaconie). Zondag 9 oktober vieren we het Heilig Avondmaal, in deze Friese dienst gaat ds. T. Osinga voor. Zondag 16 oktober preekt ds. J. Majoor uit Sneek.

Zondag 23 oktober zal dominee Jelle Vonk bevestigd worden als predikant in onze gemeente. Ds. R. Bosman-Romkema uit Woudsend (onze consulente) zal ds. Vonk bevestigen(zie hieronder bij kerkenraad.)

Op 30 oktober komt Carolien Koops weer naar Hommerts. Op woensdagavond 2 november is de Dankdienst voor gewas en arbeid, deze wordt gehouden in de kerk van Heeg en is voorbereid door de predikanten van Heeg, Woudsend en Jutrijp-Hommerts.

Vanuit de kerkenraad

We blikken even terug op de Startzondag van 4 september ..het thema “Aan tafel” hebben we op veel manieren ingevuld: een praat-tafel.  een spel-tafel, een knutseltafel, een relax-tafel, een keuken-tafel om met elkaar het eten klaar te maken met voedsel dat was meegebracht en waarvan we een lekkere, pittige soep hebben gemaakt, diverse salades, fruitstokjes en als extra verrassing zelfgemaakt ijs. Het stralende weer hielp mee om er een prachtige ochtend van te maken, de locatie was ook super: de boerderij van Hans en Jeltje met uitzicht op het maisland. Een goede start!

Ook een nieuwe start voor ds. Jelle Vonk die vanuit Blokzijl naar Jutrijp-Hommerts komt!

We zijn dankbaar en blij dat we na 2 jaar vacant te zijn geweest, weer een nieuwe predikant kunnen bevestigen en dat de pastorie weer bewoond zal worden. De bevestigingsdienst is zondag 23 oktober, ’s middags om 13.30 uur. Er zullen veel genodigden bij aanwezig zijn, maar het belangrijkste is dat wij als gemeente deze dienst meevieren en zo met onze nieuwe dominee kennis kunnen maken en hem verwelkomen in ons midden. Na afloop drinken we koffie en kunnen we ds. Vonk en familie de hand schudden.

Bij een ‘start’ hoort ook een finish…door de komst van ds. Vonk is er ook het afscheid van kerkelijk werker Geertje van der Meer. Zij heeft ruim anderhalf jaar bij ons het pastoraat met veel inzet en liefde ingevuld en veel mensen bezocht en ook veel uitvaarten mogen begeleiden. Een intensieve tijd voor haar, te meer daar zij maar een aanstelling had van 12 uur in de week. En uren van een kerkelijk werker of een dominee zijn niet altijd te plannen, daar moet je soepel mee omgaan en dat deed Geertje dan ook. Ook af en toe in een dienst voorgaan, meehelpen met het jeugdwerk en de Pitstop, ze pakte het met enthousiasme op. We zijn haar daar dan ook erg dankbaar voor. Op een donderdagavond terwijl ze met de Pitstopcommissie aan het vergaderen was, hoorde zij het koor “Con Amore Musica”(liefde voor muziek) oefenen. Ze vond het zo mooi dat ze lid van het koor is geworden. Op zondag 30 oktober nemen we afscheid van Geertje en zal een delegatie van Con Amore Musica, o.l.v. Gerben v.d. Veer enkele liederen tijdens en na de dienst zingen. Allen van harte uitgenodigd om hierbij te zijn.

Nog een uitgestelde start… na de verbouwing van onze kerk zou er in oktober 2020 een openingsfeest worden gehouden, maar door corona is dat toen allemaal niet doorgegaan. Toch willen wij dat nog met elkaar vieren op 6 november. De voorbereidingen zijn in volle gang, Piter Wilkens komt met het project Libbene Stiennen en het gelegenheidskoor uit onze gemeente is al weer aan het oefenen. In het volgende ringblad meer hierover.

 

Vanuit de diaconie

Pitstopviering 2 oktober a.s.

Deze viering staat in het teken van de Stichting Kinderhulp Oeganda. Het is 1 van de 3 projecten die de zendingscommissie voor 2022 financieel ondersteund.

Deze stichting zet zich in voor dakloze (wees) kinderen, door te zorgen voor huisvesting en het opbouwen van schoolruimtes voor ongeveer 850 kinderen van 4 tot 18 jaar in het kinderdorp Bulamu. De stichting biedt veiligheid en geborgenheid.

Deze stichting wordt ondersteunt vanuit Lemmer en is een mooi initiatief uit onze eigen regio.

Tijdens de pitstopviering wordt door de vrijwilligers van Lemmer via beelden verteld over het project. De collecte is bestemd voor dit project

Meer informatie is te vinden op de website van de Stichting Kinderhulp Oeganda https://www.stichtingkinderhulpoeganda.nl/

Collecte 16 oktober Wereldvoedseldag

Op het Indonesische eiland Java wonen veel boerengezinnen die nauwelijks kunnen rondkomen. De Javaanse Kerk helpt boeren en boerinnen om coöperaties op te zetten, waardoor ze minder afhankelijk zijn van tussenhandelaren en een hogere prijs voor hun producten krijgen

De kerk leert boeren ook hoe je duurzame landbouw bedrijft en hoe je met lokale gewassen gevarieerd kunt koken. Dankzij de irrigatiesystemen die zijn aangelegd, hebben de boeren de komende jaren grotere opbrengst tijdens de oogst. Helpt u mee? Geef boerengezinnen via Kerk in Actie een beter inkomen!

Nog iets anders ….

Jeruzalem! Uitje voor de jeugd of misschien ook voor anderen?

Met de jeugd willen we graag naar Israël (in Nijkerk) en een dierpark in Lelystad. Als er ook volwassenen zijn die meewillen, geef dat dan door aan Mient Raap of Sybren Salverda. De datum wordt waarschijnlijk 8 oktober. Er zijn geen kosten aan dit uitje. ’s Morgens vroeg weg en halverwege de middag weer terug.

Kijk maar eens op https://www.bestemmingjeruzalem.nl/ en zoek maar op natuurpark-lelystad.

Flits

Inmiddels zijn Joan, Sybren en Geertje in september met de Flitsgroepen van start gegaan. Dit doen zij tot ds. Jelle Vonk geïnstalleerd is en met hem is doorgesproken hoe en op welke dag Flits verder gaat. Flits 2 en 3 zijn samengevoegd en voor Flits 1 verwelkomen we weer een paar verse flitsers van de basisschool. Met Flits sluiten we aan op het thema ‘aan tafel en back to the basics’. We beginnen met elkaar te eten, soms zelfs mede voorbereid door de jeugd, voor het eten een gebed en tijdens het eten praten we over een onderwerp dat gerelateerd is aan de Bijbel. Als er nog tijd over is gaan we nog iets actiefs doen. Ben je nog geen Flitser, je kunt er altijd  nog bij aansluiten!

Van de kerkrentmeesters

Het wordt koud

We weten dat de gasprijs flink is gestegen. Het is daarbij onzeker wat de maximale prijs zal zijn in de komende winterperiode. Thuis zetten we daarom de verwarming misschien wel een graadje lager. Ook voor het verwarmen van de kerk houden we rekening met een flinke stijging van de kosten.

We houden er rekening mee dat de kosten per keer wel met € 200 omhoog kunnen gaan. 

Wat de werkelijke kosten zullen zijn hangt natuurlijk erg af van de temperatuur buiten, de windrichting en windkracht enz.

Wat doen we er aan

Het kan daarom best zijn dat we, net als thuis, ook de kerk de komende winterperiode een graadje lager verwarmen. Het kan zijn dat we daarom op zondag niet meer alle deuren wijd open zetten. En bijvoorbeeld bij het binnengaan de glazen tussendeuren sluiten zodra we binnen zijn. Als kerkganger kan het zijn dat we op een zondag de jas niet meer aan de kapstok hangen. Samen zullen we op deze manier proberen de winterperiode te overbruggen. Ongetwijfeld gaat het ten koste van onze reserves, in het besef dat iedereen van ons hier ook persoonlijk mee te maken heeft.

 

Tot slot – in een vorig ringblad schreven we over de komst van ds. Vonk, dat wij als gemeente wel een “Vonkje” kunnen gebruiken, bij de intrede van Rob Bergsma in Berltsum zongen wij daar over en ook voor ons heel toepasselijk bij een nieuwe start:

Samen op weg gaan, dat is ons gebed,

als een volk, dat juist door U apart is gezet.

Vol van uw liefde, genade en kracht,

als een lamp die nog schijnt in de nacht.

Een hartelijke groet namens de kerkenraad – Sybren Salverda en Els van Os.