Kerkdiensten Jutrijp - Hommerts

 

Zondag 9 april Opstanding van de Heer Pasen.

9. 30 uur ds Jelle Vonk; m.m.v. korps Ere zij God.

collecte Werelddiakonaat Moldavie.

 

Zondag 16 april

9. 30 uur ds. C. Koops 2e zondag van Pasen.

collecte Eigen gemeente

 

Zondag 23 april

9. 30 uur ds.F. de Hoop 3e zondag van Pasen

collecte Eigen gemeente

 

Zondag 30 april

09. 30 uur ds D. Kisjes - de Vries  

collecte Eigen gemeente

Zondag 7 mei Pitstop (met aandacht voor 4 en 5 mei).

10. 30 uur. ds J. van der Veen.

collecte: Noodhulp Oekraine.

*************************************

 

Doordenker:

 

‘Iedere nieuwe morgen is een nieuw begin van ons leven (D. Bonhoeffer).

Bij de diensten.

Van harte welkom in de kerk! Zondag 9 april vieren wij Pasen. De 40 dagen naar Pasen zijn afgelegd, de vastentijd voorbij. “Pasen schenkt toekomst, waar menselijk gesproken het doek valt door geweld, schuld en dood. Dat zijn zware woorden, maar je ziet helaas overal in onze wekelijkheid de vernietigende uitwerking. Maar God, zo geloof ik, zet daar tegenover een andere werkelijkheid: het geheim van de Opstanding van Jezus. Niet in woorden of begrippen te vatten. Door de diepten van de dood breekt nieuw leven in God zich baan. Wil het werkelijkheid worden dan zal ik mij moeten openen om die werkelijkheid te kunnen ontvangen, zodat dat nieuwe leven in God ook opstaat in mij.” Dat schreef ik de vorige keer. “Met dit verhaal gaan we zondagsmorgens de kerk weer uit, staan wij in een goddeloze wereld.” Ook dat schreef ik de vorige keer en ik herhaal het nog maar eens. Zondag 16 en 23  april gaan twee oude bekenden voor: ds C. Koops en ds F. de Hoop. Met laatstgenoemde ruil ik deze zondag en hoop ik voor te gaan in Tzum. Zondag 7 mei is er weer Pitstop. Het zal in het teken staan van 4 en 5 mei. We zijn bezig iemand uit te nodigen van werkgroep Herkenning, kinderen van NSB-ers. Dat klinkt jullie misschien vreemd in de oren, maar voor veel van deze kinderen begon de oorlog na de bevrijding. Veel van hen werden slachtoffer van de (foute) keuze die hun ouders gemaakt hadden. Tot op heden heb ik nog geen definitieve toezegging, dus ik moet een slag om de arm houden of dit gaat lukken. Maar we doen ons best!

Vakantie ds Jelle Vonk

Van 30 april tot en met 8 mei heb ik vakantie. Bij bijzonderheden worden jullie verzocht contact op te nemen met de voorzitter van de kerkenraad, Els van Os (06 23289922)

 

Gebedenschrift

Sinds het begin van dit jaar ligt er achterin de kerk een gebedenschrift. Daarin kan gevraagd worden om voorbede voor iemand of iets te doen tijdens de kerkdienst. Ik hoop dat jullie geen schroom voelen er iets in te schrijven en er gebruik van gaan maken. Uiteindelijk zijn wij een gemeente die naar elkaar omziet, ook in het gebed. En als je graag bezoek wilt of voor iemand anders, dan kun je ook dat kwijt in dit schrift.

Wat is dat: Filosofie? Terugblik op woensdag 29 maart en vooruitblik op 26 april.

Op 29 maart waren we met 20 personen bij elkaar voor een 2e kennismaking met (westerse) filosofie. We stonden stil bij de trots van de Grieken, hun taal; over het leven in de stadstaat(polis) en maakten kennis met de Sofisten. Een rondtrekkende groep leraren, die mensen trainden (tegen betaling, dat wel!) in de retoriek, de welsprekendheid. Hoe overtuig je nu iemand met woorden? Want taal is macht! Ze waren er meesters in. Dat ze het daarbij niet zo nauw namen met de waarheid, deerde hen niet. Waar is datgene wat werkt, wat overtuigt! Immers, mensen leven van overtuigingen en ze wisselen heel gemakkelijk de ene overtuiging in voor een andere (betere?) overtuiging. Er is niets nieuws onder de zon, vind je niet? Plato kwam daartegen in verweer. Je kunt de mensen misschien leiden met een overtuiging, maar woorden kunnen ook heel gemakkelijk misleiden. Zijn jouw beweringen slechts een mening of zijn ze gefundeerd waar? Plato hield een hartstochtelijk pleidooi voor waarheid en ging er naar op zoek. Heeft hij die gevonden? Hij meende van wel. Waar dan? In een grot. Lees zelf maar eens de allegorie van de grot. Je kunt hem overal vinden op het internet. En lees dan verder hoe hij die onveranderlijke, objectieve en universele waarheid verder doordenkt.

Gaan we nog een keer? Ja, voor het zomerreces komen we op woensdag 26 april nog een keer bij elkaar. De kerk is vanaf 19. 45 uur open. Ik zorg voor iets lekkers bij de koffie. Dan kijken we nog een keer naar zo’n oude Griek: het genie Aristoteles. Dit keer hoef je je niet aan te melden.

Paasbrunch vrijdag 31 maart Dorpshuis Oan it Far: Passieverhalen.

 

Het was een mooie ochtend met wederom een goede maaltijd in ons dorpshuis Oan it Far. Passions door de eeuwen heen was het thema. Ooit, in de Middeleeuwen, is men begonnen met het vertellen en uitspelen van het lijdensverhaal van Jezus. Op die manier werd de boodschap van Pasen toegankelijk gemaakt voor ‘het gewone’ volk dat lezen noch schrijven kon. Deze passiespelen duurden soms enkele dagen en werden in sommige gevallen uitgespeeld door het hele dorp. In 1727 zette J. S. Bach het lijdensevangelie van Matteus om in een oratorium, de Matteus passion. Ieder jaar wordt deze in Nederland op wel 100 plaatsen uitgevoerd. We bekeken en beluisterden met elkaar enkele fragmenten (o.a. het wonderschone Erbarme dich). Daarna namen we een sprong door de tijd en kwamen we uit bij Jesus Christ Superstar. Adrew Loyd Webber en Tim Rice maakten een musical/rockopera en laten ons door de bril van Judas kijken naar het optreden van Jezus. We luisterden naar de dreigende en onheilspellende overture, vervolgens naar het prachtig gezongen I don’t know how to love him (Yvonne Elliman), waarin we Maria van Magdala zien en horen worstelen met haar liefde voor Jezus en we eindigden met de finale: Jesus Christ Superstar. En natuurlijk keken we naar een compilatie van de Passion. Inmiddels is de Passion een begrip in Nederland geworden en staan artiesten in de rij om daarin een rol te mogen spelen. We sloten het geheel af met een andere vorm van kunst: het passieverhaal, vormgegeven door de Zandtovenaar. Daarna deden we ons tegoed aan een heerlijke maaltijd. Het bleef nog lang onrustig in Jutrijp - Hommerts! Iedereen die zijn of haar medewerking heeft verleend: hartelijk dank! Het was een fijne bijeenkomst!

Pitstop 2 april: Palmpasen.

Voor ondergetekende een spannende dienst. De dienst had veel voorbereiding gevraagd. Zou het lukken? Nou en of!!!! Wat was het mooi. De kerk was afgeladen vol en de kinderen hadden hun vrolijk versierde palmpasenstok meegenomen naar de kerk. Joop van der Goot had meer dan 40 kruizen bij moeten maken om alle kinderen van de basisschool in de gelegenheid te stellen om op school en thuis de stok mooi te versieren en alle ingrediënten aan het kruis te hangen: 12 ringen (de apostelen) 30 rozijnen (de zilverlingen van Judas), het broodhaantje (de haan van Petrus) 3 buxustakken (palmbladeren) en natuurlijk het kruis zelf. O.l.v. Hans Wempe gingen ze in een grote optocht al zingend en dansend door de kerk: Dunsje foar de kening! Daarna lazen we, verdeeld in verschillende rollen,  het lijdensverhaal van Matteus, afgewisseld met tussenzang. Al met al een zeer geslaagde en vrolijke en ernstige dienst. Ja, die twee gaan uitstekend samen! Bij het uitgaan van de kerk vormden de kinderen een erehaag, waardoor wij de kerk verlieten en de Stille week in zijn gegaan. Alle medewerkenden: hartelijk bedankt!