Kerkdiensten Jutrijp - Hommerts

Voorafgaand aan elke dienst is er vanaf 9. 00 uur koffie/thee.

 

Zondag 23 juli.

9. 30 uur ds Jelle Vonk: m.m.v. Azara Mingo

collecte eigen gemeente

 

Zondag 30 juli

9. 30 uur ds Jelle Vonk

collecte eigen gemeente

 

Zondag 06 augustus – fryske tsjinst

 

9. 30 uur mw M. H. Dijkstra

collecte eigen gemeente

 

Zondag 13 augustus

9. 30 uur ds I. van der Pol

collecte Kerk in Actie/Ghana

Zondag 20 augustus – fryske tsjinst

9. 30 uur. ds B. G. Keizer

collecte eigen gemeente

 

27 augustus

9. 30 uur M.H Dijkstra

collecte eigen gemeente

 

03 september

9. 30 uur ds Jelle Vonk

collecte Werelddiakonaat/ Israel

*************************************

 

Nadenker:

 

De mens die het meest geleefd heeft is niet hij of zij die de meeste jaren telt, maar hij of zij die het ’t diepst ervaren heeft (Jean Jaques Rousseau)

Bij de diensten.

Van harte welkom in de kerk! De diensten van juli staan nog in het teken van het Bijbelboek Job. 23 juli komt Azara Mingo en haar begeleider de klacht van Job ondersteunen met (bekende) negro spirtuals. Zondag 30 juli wordt een waagstuk: God reageert op Job’s klacht en verwijt. De maand augustus ben ik afwezig i.v.m vakantie. Zoals jullie kunnen zien zullen diverse gastvoorgangers de diensten leiden. Ik wens jullie allen een goede maand toe en mocht je op vakantie gaan: een prettige tijd gewenst en kom weer veilig thuis!

02 juli Tentdienst - Dorpsfeest. Een volle tent, ons korps EZG olv Jan Hibma en prachtig weer. Alle ingredienten waren aanwezig om een goed uur met elkaar als dorp te mogen beleven. Eerst koffie met cake. Daarna een fantasierijk uur. We sloten aan bij het dorpsfeestthema Disney. Disneyland is een land gebouwd op fantasie. Alles kan er en alles komt er ook (bijna) altijd weer goed. Disneyland - Wonderland. En wonderlijke fantasieën zijn er! Muizen die op mensen lijken, een familie Eend, een wortel die van alles uitvindt. Dat is het leuke van fantasie! Je kunt de meest gekke en uitzonderlijke dingen fantaseren. Je kunt zelfs proberen je fantasie werkelijkheid te maken. De PKN heeft ook fantasie: Geloof, Hoop en Liefde als vindplaats van God en waarachtig samenleven. Een mooie fantasie om in ons doen en laten proberen te verwerkelijken. We namen afscheid van 10 kinderen van de basisschool. Ze kregen allemaal een mooie Startbijbel van de gemeente. Een betere start kun je ze niet geven, nu ze naar het voortgezet onderwijs gaan. Aan de hand van een kleine beschrijving wat hun hobby’s waren, wat ze later graag wilden gaan worden, naar welke school ze gaan en wat hun lievelingsdier en favoriete sport is, moesten een paar gemeenteleden raden over welk kind we het hadden. Dat bleek af en toe best lastig, maar gelukkig konden ze de meeste kinderen plaatsten bij het praatje. Het was een mooie en ontspannen dienst. Na afloop vlogen ze figuurlijk uit en werden traditioneel de duiven losgelaten. Iedereen, van koffieschenker, duivenmelker tot geluidsman, die heeft meegeholpen en heeft meegewerkt: hartelijk dank!!!

Geslaagden. Je kon ze overal zien hangen: de tassen aan de vlaggenmasten. Geslaagd voor de examens. Op naar een fase in het leven. Als gemeente hebben we bij alle geslaagden een vrolijk versierd busje drop bezorgd. Alle geslaagden: nogmaals gefeliciteerd! Voor zover wij weten is er niemand gezakt. Mocht dit toch zo zijn: jammer, maar geef de moed niet op. Dan volgend jaar toch?

 

In memoriam: Yke van der Schaaf - Schotanus

 

Yke werd geboren op 20 augustus 1930. Ze had een fijne en onbezorgde jeugd. Al op jonge leeftijd kwam haar vader plotseling te overlijden. Een moeilijk tijd brak voor het gezin aan, maar met de steun van elkaar kwamen ze erdoor. Rond haar 18e ontmoette ze Eeltje van der Schaaf. Zij trouwden in 1951. Een paar jaar later werd hun dochter Nynke geboren: “in stik buter in e brij.” Yke had een zorgzaam karakter. Eeltje was een man van vele markten thuis. Na een suggestie van Yke begonnen ze samen de jachthaven van Jutrijp te ontwikkelen. Al snel hadden ze veel bedrijvigheid om het huis. Yke stak niet alleen thuis graag de handen uit de mouwen, maar hielp ook anderen waar nodig. Ze was sterke en evenwichtige persoon, een stabiele factor in het gezin. In 2001 overleed haar man Eeltje. Een hele tegenslag, maar al snel pakte ze draad weer op en probeerde ook de zonnige kant van het leven weer te zien. Totdat zij enkele jaren later te maken kreeg met gezondheidsproblemen. Hersencellen, die de slik- en ademhalingsspieren aansturen, stierven vroegtijdig af. Een langzaam proces, dat steeds meer beperkingen veroorzaakte, vooral het praten. Ze verhuisde naar de Talma State in Heeg. Een plek waar zij graag mocht wonen en goede zorg genoot. Toch bracht haar beperking complicaties met zich mee, waardoor ze soms werd opgenomen in het ziekenhuis in Sneek. Daar kwam zij, na een nieuwe opname, op zaterdag 24 juni onverwachts te overlijden. Op 30 juni namen we afscheid van haar vanuit de Johannes de doperkerk in Hommerts. In de uitvaartdienst lazen we met elkaar verzen uit psalm 91 en zongen we psalm 139. Woorden waarin Yke zich herkende en waarin zij steun en bemoediging vond. In Psalm 91 zegt God: Als je mij roept, geef ik antwoord, als er gevaar is, ben ik bij je, Ik zal je redden en jij zult dat zien. Zijn dat geen mooie woorden? In dat vertrouwen hebben we haar naar haar laatste rustplaats gebracht op de  begraafplaats te Jutrijp. Wij gedenken haar met liefde, eerbied en respect. Wij geloven dat wij niet voor onszelf leven en niet voor onszelf sterven, maar in leven en sterven: wij zijn in Gods hand.

Wie bedenkt een mooie naam voor de pastorie?

Dat was mijn oproep in de Nieuwsbrief en in het vorige Ringblad. Inmiddels hebben al verschillende mensen een naam weten te bedenken. Sommigen zelfs een hele rits! Alleen, ik had er niet bij gezet wat de uiterste inzendingsdatum is. Deze stel ik nu dan maar vast tot en met 31 juli. Dan gaan de namen mee naar de kerkenraad en kiezen we de meest aanprekende uit. Maar tot die tijd: ER KAN NOG MEER BIJ!

 

“De tsjerke: In plak om te moetsjen”

 

Under dizze flage, dogge ek wy dizze simmer mei oan de activiteit “Tsjerkepaad en Oargelpaad”.

Op de sneonen 1 en 22 july, 12 augustus en 2 september ha wy de tsjerke doarren derfoar iepen.

It meidwaan yn it ôfrûne jier hat ús tige foldien. Der komme gauris minsken rûnom wei.

Mar lykas de lêste kear hoopje wy ek minsken út ús eigen doarpen, ek wa’t de tsjerke noch nea goed

besjoen hawwe, wolkom te hjitten. Besikers kinne mear gewaar wurde oer de histoarje fan ús tsjerke

en de tsjerken dy ’t hjir earder yn ús doarpen stiene. Ek kin elk harkje nei de lûden fan ús Van Dam

oargel, dat noch net iens sa lang ferlyn alhiel opknapt is. Ferspraat oer de fjouwer sneonen spylje der

mar leafst 10 ferskate oargelisten in healoere op ús oargel.

Boppedat is der in foarstelling fan Quilten fan van mw. Henny Jilderda,  dy’t yn ‘e tsjerke hingje. It is tige nijsgjirrich te sjen hoe’t op sa’n wize ek yn keunstsinnige foarmen, bibelske tafrielen har eigen ferhaal fertelle. Op zaterdagmiddag 22 juli is zij zelf ook in de kerk aanwezig, om uitleg te geven, verhalen te vertellen, misschien wel ons enthousiast te maken om ook zoiets te gaan doen. Dat wordt een bijzondere middag.

De kofje is klear en wy steane klear om jimme te moetsjen.

 

Startzondag 10 september.

Alvast een bericht om in je agenda te noteren. Op 10 september organiseren we onze startzondag. Dit jaar willen we dat gaan doen in Jorwert, in Nijkleaster. Meer informatie volgt natuurlijk nog, maar dan weten jullie dat alvast. Ik zou zeggen, noteer het!

Jelle Vonk