Kopij ringblad Jutrijp-Hommerts – januari 2022

 

Zondag 16 januari – Fryske tsjinst

9.30 uur               ds. H. Gileam – Pingjum

Collecte               Diaconie-vluchtelingenwerk (zie toelichting)

Zondag 23 januari

9.30 uur               mw. ds. D. Kisjes – de Vries - Wijckel

Collecte               Diaconie – vluchtelingenwerk

Zondag 30 januari

9.30 uur               ds. J. v.d. Veen – Sneek-

viering HA

Collecte               Diaconie – vluchtelingenwerk

Zondag 6 februari – Pit-stop

10.30 uur             dhr. R. Bergsma

Collecte               werelddiaconaat

Bij de diensten

Om te beginnen willen wij u folle lok en seine toewensen voor het nieuwe jaar. En dat hebben we wel nodig want vlak voor de feestdagen op 18 december moesten we weer een stapje terug doen en gingen we weer over op online-vieringen. Al onze vieringen rondom Kerst moesten weer aangepast worden en alle activiteiten die er gepland waren verdwenen weer in de prullenbak. Maar we houden de moed erin en terugkijkend op de diensten zien we dat er met creatieve oplossingen toch mooie vieringen zijn gehouden. Wat zijn we blij dat wij in de kerk nu ook een camera hebben, zodat we toch beeld en geluid kunnen uitzenden. Gezien het corona-verloop zullen we nog wel enige weken hiermee moeten doorgaan.

Ondanks dat de kerk nagenoeg leeg bleef, was de aankleding toch feestelijk en in stijl. Prachtig was ook de liturgische bloemschikking tijdens de adventsweken, elke week iets extra’s aan de opkomende zon toegevoegd totdat deze op eerste kerstdag echt straalde met bloemen en lichtjes.

Vanaf deze plaats willen we Wiepkje Visser hiervoor hartelijk bedanken.

(foto liturgisch bloemstuk)

In de diensten die komen willen we aandacht geven aan het vluchtelingenwerk. De diaconie heeft hiervoor diverse mensen benaderd die medewerking aan de diensten gaan geven, u leest hier meer over bij het punt Diaconie.

Mochten er weer dingen anders gaan dan hier vermeld, we houden u op de hoogte via app, website of mail.

 

Vanuit de diaconie,

De kerstattenties zijn, dit jaar met behulp van een 7-tal jongeren van Flits, rondgebracht bij de ouderen in onze gemeente. We merken nog steeds dat dit erg gewaardeerd wordt en de blijde gezichten, die je ziet, staan in geen verhouding tot de kleine moeite die dit is. Jongeren bedankt!

Ook een bedankje aan de mensen, die geld storten op onze rekening. Fijn dat u er bijna altijd bij vermeld waar het voor bestemd is.

Tijdens de zondagochtendvieringen op 16, 23 en 30 januari a.s., geven we aandacht aan het thema: vluchtelingen.

Tijdens de 1e viering besteden we aandacht aan het AZC in Heeg. Ook is de collecte die zondag bestemd voor het AZC.

Op 23 januari komt een Soedanees echtpaar tijdens de viering vertellen over hun ervaringen in ruime zin.

De laatste zondag  geven we aandacht aan vluchtelingenwerk Nederland. Er is in Fryslân een maatjesproject, waar jongeren een vluchtelingen-maatje hebben. Op die wijze leren ze van elkaar.

Kerkrentmeesters

Oargel

Yn ‘e earste wike fan it jier is it oargel yn ‘e tsjerke foar in part út elkoar helle. De firma Bakker en Timmenga út Ljouwert  fiert in grut ûnderhâld út. Wy hoopje dat it op 20 maart wer yn elkoar sit en bespile wurde kin. Dat ha wy as datum fêstlein foar it fieren fan de iepening fan ús fernijde tsjerke.

Lokkich springt de Provinsje by yn ‘e kosten en ek ha wy in bijdrage krigen fan in tal fûnsen.

Kerkbalans

Yn ‘e twadde helte fan dizze moanne hâlde wy wer ús aksje “Kerkbalans”.  Troch Corona freegje wy lykas ferline jier,  om de enveloppen dy’t rûnbrocht wurde, sels wer by in ynlever adres te bringen.

Dizze adressen wurde yn it skriuwen oanjûn.

Nije Kerkrentmeester

Wy meie mei yngong fan it nije jier in nij Kerkrentmeester wolkom hjitte yn ús kolleegje.

De heer Ebe Veenstra is ré fûn om dizze taak op him te nimmen. Wy binne hjir tige wiis mei.

Pastorie

Sûnt koart wurdt wurke oan in grutte opknapbeurt fan ús pastorie. Njonken in nije ynrjochting, keuken en nij tegels, wurdt alles isolearre, asbest ferwidere en kriget alles in frisse kleur.

Dit neidat it hûs omtrint in jier leech stie, mar yntusken ek in funksje hân hat as “escape room”  en as pakjeshûs fan Sinterklaas. Wy hoopje dat ‘er ynkoarten wer bewenne wurdt ; troch wa, is op dit stuit noch net bekind…

De Tsjerk Rintmasters

Goeie

Een nieuw jaar,  nieuwe kansen, zullen we maar zeggen! De scholen gaan weer open en dat betekent ook dat ik weer voorzichtig kan beginnen met het jeugdwerk. We hebben ooit als kerkenraad besloten dat we voor ons jeugdwerk steeds de scholen volgen. Dat betekent dat Flits weer start en dat ik weer activiteiten kan gaan plannen. Hopelijk krijgen we nu een wat langere periode van stabiliteit, zodat we niet straks weer de plannen moeten schrappen. Dus voor alle jongeren vanaf groep 8 t/m de middelbare school: Flits op dinsdag! Wanneer precies hangt even af van hoe oud je bent. Ken je niemand die je dit kan vragen, maar ben je wel geïnteresseerd? Mail naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken., dan zal ik zorgen dat je van de andere activiteiten op de hoogte wordt gehouden.

Groet Rob Bergsma

 

Nog even dit

Het was wel geen kerkelijke activiteit, maar ik wil het hier toch even noemen. De activiteitencommissie in ons dorp had een “mini-kerstmarkt” georganiseerd.

Na het overlijden van Sietie Gietema stond haar werkplaats vol met bloempotten, schaaltjes, versierspullen. Het was Sietie haar wens dat daar iets mee gedaan werd voor een goed doel. Ongeveer 10 bloemschikkers zijn de hele week bezig geweest om kerststukjes te maken en ook de zolder van Folkert werd leeggehaald – allemaal versieringen en leuke dingen kwamen tevoorschijn. Er waren ruim 100 stukjes gemaakt. De verkoop begon op 18 december om 11 uur en om 12 uur was bijna alles uitverkocht! Snel weer een stel dames opgetrommeld en weer aan de slag. Al met al hebben we 120 kerstbakjes verkocht en de opbrengst was ruim 2500 euro voor KWF. Wat zou Sietie dit mooi hebben gevonden. Waarin een klein dorp groot kan zijn!

Tot slot

We gaan het nieuwe jaar weer in, wat zal het ons brengen. Het is een onzekere tijd, waarin we veel vragen hebben over de toekomst, over onze toekomst. In de oudjaars-vesper lazen we Psalm 121, een pelgrimslied. “Ik sla mijn ogen op naar de bergen, vanwaar komt mijn hulp?” Wij zijn als pelgrims, onderweg zingen we om de moed erin te houden en te blijven geloven en hopen dat het goed komt. Ik wil afsluiten met woorden van aartsbisschop Desmond Tutu, die vorige week overleed. Tutu was een wijs man, met een groot hart en veel humor. Niet alleen Z-Afrika heeft hij veel gebracht, maar hij was een belangrijk gezicht van de boodschap van vergeving, verzoening en hoop die de kerk te brengen heeft. Zijn woorden: “Goedheid is sterker dan het kwaad, liefde is sterker dan de haat, licht is sterker dan het duister, leven sterker dan de dood. Hoopvol zijn wij sinds Hij ons liefhad.”

Een hartelijke groet namens de kerkenraad – Sybren Salverda en Els van Os.

 

               

 

Diensten

  • zondag 21 april - 9.30 uur

    voorganger       ds. J. Vonk

    organist             Hessel Jaasma

    koster                Aaltje Nauta

     
  • zondag 28 april - 9.30 uur

    voorganger      ds. J. Vonk

    organist           Klaas Booy

    koster              Joop v.d. Goot